01 septembrie Focus

Marti, 01 septembrie 2015, Galeria Quadro, str. Napoca, nr. 2 – 4

Focus – trei micro-expozitii ale artiștilor moderni

Galeria Quadro este cel mai mare spaţiu expoziţional privat din centrul Clujului, situat în Palatul Rhédey, clădire care a găzduit primul teatru maghiar din lume, încă din 1792. Astăzi Galeria Quadro este un reper cultural pe harta Clujului, oferind expoziţii de calitate, licitaţii, publicaţii de artă, întâlniri cu artişti şi specialişti în domeniu, dar şi concerte de cameră şi spectacole de teatru.

Galeria Quadro organizează trei micro-expoziții dedicate maeștrilor moderni Feszt László, Vasile Kazar și Miklóssy Gábor.

Astfel, expoziția actuală cu peste o sută de lucrări, Salon Pestriț, se îmbogăţeşte cu o selecție de tablouri foarte rar expuse sau neexpuse încă. Lucrările aparțin unor artiști care au adus un aport major la arta modernă din România, în ultima jumătate de secol.

Feszt László este realizatorul unei linii grafice sensibile, de înalt nivel tehnic, corelat cu tendințele actuale, adaptând procedeul colografiei. Este primul din țară care aplică acest nou procedeu tehnic, care îmbină colajul și serigrafia. Această linie inovatoare a fost dusă mai departe și în urma impactului cu exponatele unor graficieni americani în Clujul anilor 1960.

Ultimele opere realizate de Vasile Kazar tind spre abstractizare și se inspiră din universul copilăriei din Țara Oașului și Maramureș. În straturile ancestrale, instinctuale și subconștiente ale obiceiurilor populare graficianul care a trăit ororile iraționale ale secolului 20 intuiește profunzimile naturii umane. Oameni, animale și creaturi hibride populează scenele misterioase configurate pe foile grafice. Tensiunea imaginilor explozive-subiective este dată de contrastatul dintre culorile vioi și figurile grotești care treptat devin indescifrabile.

Schițele în ulei expuse ale lui Miklóssy Gábor sunt realizate în anii 1940-1950 (și începutul anilor șaizeci) oferă noi perspective asupra modului de lucru și operei artistului. Miklóssy, mereu în căutarea de noi soluții plastice își asumă acea plenitudine paradoxal lejeră a schițelor, care le face să devină lucrări de sine stătătoare. Schițele actualmente expuse, asemenea „exercițiilor” prezentate anul trecut, ne lasă să descoperim o preocupare profundă și constantă față de problematica picturii, prezentă și în activitatea pedagogică a lui Miklóssy, cu efecte în timp asupra picturii clujene.

Lucrările pot fi achiziționate în galerie sau direct de pe platforma online QuadroShop: www.quadroshop.ro
Reamintim faptul că Galeria Quadro a luat fiinţă în anul 2008 din recunoaşterea faptului că în Transilvania şi în Cluj este nevoie de galerii profesioniste care să prezinte şi să promoveze valori autentice de artă.

Expozitia ramane deschisa pentru vizitare pana in data de 19 septembrie 2015.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.