01 septembrie India Vazuta si Nevazuta

Marti, 01 septembrie 2015, ora 19:00, Libraria Bookstory. b-dul Eroilor, nr. 6

India Vazuta si Nevazuta – de Vasile Andru

Libraria Bookstory vă așteaptă la o seară dedicată cărţii India văzută și nevăzută, de Vasile Andru.
Vă propunem un jurnal ȋn care India se descoperă ȋn spatele amintirilor lui Vasile Andru. Prin experiențele vii traite aici, India are capacitatea de a se prefigura într-un sat natal chiar în cele mai indepărtate locuri.

Ne vor călăuzi în acest periplu prin înțelepciunea și mitologia elementară indiană 2 invitate speciale:
– Mihaela Gligor, director al Centrului Clujean pentru Studii Indiene
– Rarița Zbranca, director al Fundației AltArt

Departe de a fi o carte de turism spiritual, cartea India vazută și nevăzută vă va prilejui întâlniri mirabile cu diverși înțelepți ai locului.
„Sunt un ascet al scrisului. Iar scrisul este o asceză bucuroasă, care nu te smulge din lume, nu-ţi cere să laşi lumea şi să mergi la pustie, ci îţi restituie întreit lumea. ” (Vasile Andru)
Vizita în India mijlocită de această carte nu este îndreptată spre descoperirea locurilor ci spre intâlnirea cu oamenii, cu spiritul locului. Aceste întâlniri neobișnuite, așternute pe hârtie, favorizează cultivarea și îngrijirea minții:
„Mintea poate face suportabil insuportabilul vremii. Omul suferă pentru că se identifică mereu cu suferința sa. Când evoci suferința, mintea ta ia forma suferinței. Când evoci norocul, mintea ta ia forma norocului. Gândirea înălțată este secretul realizării.”

Mihaela Gligor este absolventă a Facultăţii de Filosofie (2001) din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai Cluj-Napoca, unde a urmat şi un program de Studii Aprofundate de Filosofia Umanului (2002). Doctor în Filosofie al aceleiaşi Universităţi cu o teză despre Mircea Eliade şi extrema dreaptă românească (2006). În prezent, Mihaela Gligor este cercetător științific gradul III la Academia Română, Filiala Cluj-Napoca, Institutul de Istorie “George Barițiu”, Departamentul de Cercetări Socio-Umane, Colectivul de Filosofie. În 2009 a fost Fellow la Departamentul de Filosofie, Jadavpur University Calcutta, India, cu o bursă postdoctorală ICCR (Indian Council for Cultural Relations). Din 2014, Mihaela Gligor este Director al Cluj Center for Indian Studies din cadrul UBB Cluj-Napoca.

Rarița Zbranca este facilitator cultural, directoare și co-fondatoare a organizației culturale AltArt. Este implicată în dezvoltarea de politici culturale, contribuind la elaborarea strategiei culturale a orașului Cluj-Napoca și la diferite inițiative europene. Domeniul său principal de interes și activitate este cultura ca factor de dezvoltare urbană și transformare socială. Dincolo de activitățile sale profesionale, în ultimii cincisprezece ani a călătorit în diverse colțuri ale lumii – India, Nepal, Tibet, China, Cuba ș.a. – căutând să cunoască și să se apropie de diferite culturi și de modul lor de a trăi și înțelege viața.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.