Joi, 01 aprilie 2021, ora 19:00, online

Pret bilet: 30 lei

Angajare de clovn, de Matei Vișniec – spectacol înregistrat

regia și scenografia: Sorin Misirianțu

Matei Vișniec sa născut la Rădăuți în 1956 și a plătit din România în 1987, solicitând azil politic în Franța. Copilăria și-a petrecut-o la Rădăuți, orașul cărui liniște a fost patriarhală era atunci când se întrerupe spectacolul de circ, îngrijire vizita localitate periodică, și îngrijire ia trezit gustul pentru teatru. În prezent atmosfera este recreată de scriitor în unele texte de vânzare, cu precădere în Bâlci / Femeia în  țară și sunt în număr mare  și în  Angajare de clovn. Piesele scrise între 1977 și 1987 au fost cenzurate și circulau în clandestinitate. După 1989 devine autorul cel mai jucat din România.

Farsa tragică  Angajare de clovn – după ce a primit un prim premiu  pentru cea mai bună plăcere pentru un an în galele UNITER din 1991  – , a fost publicată în volum la Editura Unitex, în 1993. În 1995 apare și în limba franceză sub titlul  Petit boulot pour vieux clovn . A fost montată cu mare succes pe scena numărului de țară și străinătate. Catalogul Laura Pavel cataloghează  Angajare de clovn  drept un „text simptomatic pentru dramaturgie post-absurdă în îngrijirea stridențelor avangardiste ale teatrului anilor„ 60 sunt trecute prin filtrul de a fi fierăreți îndulcite cu accente lirice “.

Nicolló, Filippo și Peppino sunt persoane anonime, interșanjabile. Ei pot să fie, de fapt,  oricine. Inactivi în așteptarea loc, ei pot fi suspendate într-un timp incert. Se tachinează, sunt sarcastici, invidioși, ingenui manifestând o combinație bizară de copilărie crudă și tandrețe iubitoare. Bufonadele lor sunt, într-un fel, niște parabole ale morții, dar, totuși, un bun prilej de etalare a unui „cunoștințelor” dobândite de-a plămădiți îndelungate cariere. Nu suntem esențiali răi, ci sunt alienați de o îngrijire a societății le dă senzația că nu mai sunt nevoie de ei: o temă, parcă, mai actuală ca niciodată.

Atât exploatat în spectacol, acest conflict stă la baza tuturor acțiunilor fizice ale interpretărilor. Pune personalitate „ne pot reprezenta o oricare dintre noi, indiferent de vârstă, sex sau profesie”. Montarea „suferă” de o energie debordantă, de un comic autentic în legătură cu subtilul melanj al dramatismului acela mai profund cu umorul sclipitor.

Data premierei: vineri, 20 aprilie 2018

Durata: 1 ora

Recomandare de varsta: 12+