Joi, 01 februarie 2024, ora 19:00, Librăria Cărturești din Casa Hintz, str. Ferdinand, nr. 1

Geografiile lui Alexandru Vlad – lansare de carte

Vă invităm cu bucurie la lansarea cărții „Geografiile lui Alexandru Vlad”, semnată de Andreea Pop și apărută la finalul anului 2023 la editura Casa Cărții de Știință, în colecția Metacritic, coordonată de Mihaela Ursa.

Invitați, alături de autoare: Alex Goldiș, Cosmin Borza.
Moderatoare: Alexandra Ionel.

❝Interesant e că, deși s-a scris despre el în repetate rânduri ca despre una dintre figurile importante ale generației optzeciste, Alexandru Vlad rămâne, chiar și privit postum, un scriitor cu o poziție mai degrabă izolată în tabloul de ansamblu al istoriei noastre literare, pe alocuri cultivată, alteori impusă de context.
Cartea de față, la origine o teză de doctorat, încearcă, de aceea, să stabilească tocmai locul și rolul scriitorului în cadrul acestei ierarhii generalizate, dincolo, deci, de un context local, prin survolarea geografiilor esențiale ale lui Alexandru Vlad ca tipar ontologic definitoriu pentru întreaga lui evoluție: atât la un palier existențial, cât și ca fizionomie a proiectului literar, prin componenta ireductibilă a livrescului, reperabilă aproape fără excepție în textele lui.❞ ─ Andreea Pop

Andreea Pop (n. 1989) este traducătoare și cronicar literar, absolventă a Facultății de Litere din cadrul Universității „Petru Maior” din Târgu Mureș (în prezent, UMFST) și a unui master în Teoria și Practica Editării la Facultatea de Litere a Universității din București. Din 2018 este doctor în Filologie cu o monografie dedicată lui Alexandru Vlad.
În ultimii zece ani, semnează rubrici permanente în calitate de colaboratoare a revistelor literare „Vatra” și „Familia”; în 2015 i se acordă Premiul „Radu Enescu” al revistei „Familia” pentru critică și cronică literară; în 2019 începe editarea integrală a Operei lui Alexandru Vlad în colaborare cu editura Charmides; participă începând cu 2021, în calitate de membră a juriului, la diferite concursuri literare (Concursul de debut în poezie „Max Blecher”, Premiile „Sofia Nădejde” pentru literatura scrisă de femei și Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu” de la Botoșani). Geografiile lui Alexandru Vlad reprezintă debutul său editorial.
Alex Goldiș este lector și prodecan al Facultății de Litere, Universitatea Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca și cercetător științific în cadrul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca. Domeniile sale de cercetare vizează literatura română postbelică și contemporană, World Literature, Digital Humanities și istoria culturală. A publicat numeroase capitole și articole în țară și în străinătate (Spania, Slovacia, Polonia ș.a.) și este autorul a două cărți: Critica în tranșee. De la realismul socialist la autonomia esteticului (Cartea Românească, 2011) și Sincronizarea criticii românești postbelice în deceniile opt și nouă: teorii, metode, critici (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2013).
Cosmin Borza este cercetător științific în cadrul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară „Sextil Pușcariu” al Academiei Române, Filiala Cluj-Napoca. Domeniile sale de cercetare vizează literatura română de secol XX, teoria critică și relația dintre ideologie, politică și istorie literară. Este autorul a numeroase capitole și articole apărute în volume și reviste naționale și internaționale și autorul a două volume de autor: Marin Sorescu: singur printre canonici (ART, 2014) și Dezbaterea canonică astăzi. Cazul literaturii române postbelice (Editura Muzeului Național al Literaturii Române, 2016).
Alexandra Ionel este redactor de carte la editura Casa Cărții de Știință, traducătoare și membră ArtLit (Asociația Română a Traducătorilor literari).