1 octombrie Numele meu este Janez Janša

Duminica, 01 octombrie 2017, ora 19:00, Cinema Marasti, str. Aurel Vlaicu, nr. 3 a

Intrarea libera

Documentar: Numele meu este Janez Janša

În fiecare weekend din luna octombrie la Cinema Mărăști va rula un film/documentar în cadrul Focus Atelier 360°. În 2017 tema „Practici în arta politică din Estul Europei” aduce în prim-plan artiști din țară și din imediata vecinătate care, prin arta lor, vin în întâmpinarea unor probleme comune spațiului geo-politic în care ne regăsim.

Numele meu este Janez Janša
În 2007, trei artiști s-au alăturat Partidului Democrat Sloven (SDS) schimbându- și în mod oficial numele în cele ale liderului partidului, Prim Ministrul Sloveniei, Janez Janša. Chiar dacă și-au schimbat numele din motive personale, granițele dintre viețile lor și artă au început să fuzioneze în multe și neprevăzute moduri. Semnalată ca gest artistic, aceasta schimbare de nume a provocat o gama larga de interpretări în cercurile artistice atât în Slovenia cât și străinătate și totodată în rândul jurnaliștilor și a publicului general.

Regie: Janez Janša
Poveste: Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša
Scenariu: Janez Janša, Janez Janša
Producător: Marcela Okretič
Cu Dražen Dragojević in the role of Dražen Dragojević.

Ideea pentru acest documentar își are originea într-o experiența personală. În 2007 mi-am schimbat legal numele împreună cu alți doi artiști sloveni, în Janez Janša, care la acel moment era Prim Ministrul Sloveniei și dintr-odată existau mai mulți Janez Janša acționând împreuna în același spațiu fizic și mediatic. Sistemul de referință al numelor a început să cedeze. Acest lucru m-a făcut să reflectez asupra unor aspecte precum identitatea vs identificare, multiplicitatea vs multiplicare, numele ca o interfață între privat și public, și numele personal ca brand.

DESPRE REGIZOR:
Janez Janša (1970) este un artist conceptual, performer și producător. Lucrările lui au o puternică conotație socială și este caracterizat printr-o abordare inter-mediatică. Este co-fondator și director al Aksioma- Institutul de Artă Contemporană, Ljubljana.

Ediția a IIIa Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finațării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.