10-17 septembrie Expoziția Nulla dies sine photographia – Spiritualitate și veșnicie în Maramureș

Nulla dies sine photographia

10 – 17 septembrie 2021, ora 18:00, Cluj Art, str. Paul Chinezu, nr. 4

Nulla dies sine photographia – Spiritualitate și veșnicie în Maramureș, Raul Czompa

Vă invităm la expoziția personala de fotografie a artistului Raul Czompa. Expoziția Nulla dies
Vă invităm să îl descoperiți pe Raul prin intermediul acestui autoportret:
“Câteva cuvinte despre tânărul artist:
Mă numesc Raul Czompa. Am 35 de ani și sunt din Baia Mare, județul Maramureș. De 13 ani mă strădui să insuflu elevilor valorile și beneficiile educației fizice și sportului. Eu nu sunt un om care predă o
materie copiilor. Prefer să spun că mă joc mai degrabă, chiar dacă se creează, într-un mod eronat, impresia de neseriozitate. E un risc pe care mi-l asum.
Printre altele, am învățat de la elevii mei un lucru – că e mai bine să privesc viața prin ochii unui copil, chiar și adult fiind. Am învățat că jocul e metoda prin care omul învăța cel mai rapid și cel mai eficient.
Acest lucru nu intră deloc în conflict cu disciplina și consecvența în muncă, pe care ar fi de dorit să o privim ca un joc, nu literalmente un joc copilăresc, ci ca pe o activitate ce creează bucurie în sufletul
cuiva chiar în timpul desfășurării ei, incluzând orice alte beneficii.
De asemenea, de câțiva ani desenez și pictez. A fost o reîntoarcere în copilărie, o călătorie într-un timp apus când, copil fiind, experimentam cu mult curaj noul, cu alte cuvinte, mă jucam.
Deși nu sunt un fan al tehnologiei mai deloc, fotografia (cu telefonul deocamdată – Samsung A10, deci nu
ceva tocmai performant), a venit într-un mod firesc, fiind asociată cu spiritul artistic, dar și cel de explorare. Îmi plac foarte mult drumețiile, în special singur, pentru că am tot timpul din lume să trag oricâte cadre doresc și oriunde, fără să mi se impună un program strict. Fiind profesor în trei sate, am ocazia în fiecare zi să colind ulițele și dealurile dimprejurul comunei Șișești, astfel pot surprinde veșnicia și pitorescul satelor maramureșene în fotografie.
Pasiunile mele sunt într-o perfectă armonie – lectura, fotografie, pictura și plimbările în natură. Ca și Einstein, și eu cred în Dumnezeul lui Spinoza. Natura, liniștea și bunul-simț sunt biserica mea.
Mai țin să subliniez importanța și aportul lecturii în devenirea unui om, om. Cărților le datorez foarte mult din ceea ce sunt astăzi! Sunt de părere că omul care se oprește din învățat, își pune singur frână în propria evoluție.
Găsesc interesant să studiez și observ natura umană și nu pot decât să rămân modest, uimit și intrigat de vastitatea și complexitatea acesteia, de fapt, a unității și totodată a diversității existente în același loc – viața (semnul din Tao Yin-Yang). Astfel am ajuns la concluzia că primul om pe care sunt dator să îl educ este cel din oglindă.
Când am fost elev, nu am știut asta. Abia acum, fiind profesor cu gradul I, pot afirma că am devenit însfârșit cu adevărat elev, unul care zilnic e deschis spre a învăța lucruri noi. Consider că am ajuns în acelpunct în care știu suficient de mult încât să îmi dau seama că nu știu nimic.”
Expoziția Nulla dies sine photographia – Spiritualitate și veșnicie în Maramureș poate fi vizitată până în data de 17 septmbrie 2021.
Program de vizitare:  luni – vineri: 11:00-18:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.