10 iulie Întreabă-l pe astronaut

Luni, 10 iulie 2017, ora 18:30, Libraria Bookstory, b-dul Eroilor, nr. 6-8

Întreabă-l pe astronaut – lansare de carte

Dacă e un loc în oraș care să vă îmbie la lectură și cunoaștere, Bookstory e numele său.
Dacă sunteți curioşi să aflați răspunsurile date de către un astronaut multiplelor întrebări legate de Cosmos şi Terra, de mediu şi societate, de trecut, prezent şi viitor, de viaţa de zi cu zi, vă asteptam  la o seară în compania cărții “Întreabă-l pe astronaut!”, volum scris de Tom Jones și apărut la Editura NICULESCU.

Invitați speciali:
Claudiu Tănăselia, fizician
Cristian Mandu, Comandant A320, Instructor de CRM

„Un zbor cosmic te poate schimba în multe privinţe. După experienţa cuprinderii planetei natale din exteriorul ei, ai o deschidere mult mai mare spre înţelegerea lumii terestre ca pe un tot unitar cu interacţiuni şi corelaţii greu de realizat fără acea viziune globală asupra lumii, viziune pe care o dobândeşti doar într-un zbor cosmic. După o astfel de trăire poţi împărtăşi o experienţă rară, de multe ori unică, poţi împărtăşi puncte de vedere originale, cu conotaţii aparte, profunde şi apreciate de către interlocutori ca fiind importante, într-o lume plină de informaţii mai mult sau mai puţin esenţiale.

Un astronaut este o persoană cu o pregătire ştiinţifică multilaterală, cu parametri medicali şi psihologici mult peste medie, o persoană curajoasă şi stăpână pe sine care, de regulă, se manifestă prin prisma acestor caracteristici şi în viaţa de zi cu zi, în activităţile publice sau private la care participă… Pe un astronaut poţi să-l întrebi aproape orice şi va găsi un răspuns pertinent emis prin prisma experienţei lui de excepţie.” Dr. ing. Dumitru Prunariu

Cât durează să ajungi pe orbita Pământului?
Undeva între 5,6 şi 11,7 minute, depinde ce tip de rachetă foloseşti. Rachetele Soyuz ajung pe orbită în 8 minute şi 45 de secunde. Racheta spaţială comercială Falcon 9 poate plasa modulul său de marfă pe orbită în puţin mai mult de 9 minute. Rachetele cu care am zburat aveau nevoie de aproximativ 8 minute şi 30 de secunde. Racheta Apollo-Saturn V îşi ducea astronauţii pe orbită în 11,7 minute.

Invitații serii:
CRISTIAN MANDU este co-fondator Flight X și Manager de Proiect. Comandant A320, Instructor de CRM și violonist.

CLAUDIU TĂNĂSELIA este doctor în fizică din 2013 (Universitatea Babeș-Bolyai), cercetător la Institutul de Cercetări pentru Instrumentație Analitică (ICIA) din Cluj-Napoca, specialist în spectrometria de masă. Are ca pasiuni, printre altele, explorarea spațiului cosmic și colecționarea de meteoriți. Este fondator al site-ului parsec.ro, space editor și colaborator la revista Știință&Tehnică (din 2011) și colaborator la emisiunea Printre Stele de la Radio România Actualități (din 2013).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.