10 noiembrie That panda over there, wearing pants, is a holobiont!

Joi, 10 noiembrie 2016, ora 21:00, Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61

That panda over there, wearing pants, is a holobiont! – o explorare fluid performativă în cadrul proiectului We are all lichens

conceput de: Farid Fairuz
cu: Olimpiu Blaj, Andreea David, Paul Dunca, Ruxandra Hule, Ilinca Manolache, Katia Pascariu, Mihai-Răzvan Rotaru
DJ set: Admina
producători: Solitude Project, Centrul Național al Dansului București, Colectiv A

Nerecomandat persoanelor cu sensibilități la efecte stroboscopice.

Ce înseamnă a fi un individ, în special, ce înseamnă a fi un individ în sens biologic? Animalele nu mai pot fi considerate indivizi în niciunul dintre sensurile biologiei clasice: anatomice, de dezvoltare, fiziologice, imunologice, genetice, sau evolutive. Corpurile noastre trebuie să fie înțelese ca holobionts ale căror funcții anatomice, fiziologice, imunologice și de dezvoltare au evoluat în relațiile comune ale diferitelor specii. Astfel, holobiont, o comunitate integrată de specii, devine o unitate de selecție naturală ale cărei mecanisme evolutive sugerează o complexitate până în prezent în mare parte neexplorată. După cum Lewis Thomas comentează atunci când analizează simbioza: Întreaga noțiune, atât de dragă, de sine, de individ auto-determinat, autonom, liber-întreprinzător, independent, o insulă izolată a Sinelui, este un mit. So, Fuck Capitalism! Dar ce este un holobiont?

Lynn Margulis a inventat termenul în 1993 pentru a descrie mai bine modul macro-speciilor (cum ar fi omul sau un panda) care trăiesc întotdeauna în simbioză cu alte (de obicei) micro-specii. Margulis a susținut că toate persoanele care participă la o anumită simbioză sunt bionts și întregul organism, care este format din aceste bionts este un holobiont. Tu ești un holobiont. Acel panda, care poartă pantaloni, este un holobiont.

Într-un material nedefinit încă, prezentat public în cursul procesului de creație a unei lucrări viitoare, Farid Fairuz și opt performeri explorează dinăuntru în afară teritoriul unui peisaj plin de confuzie și incertitudine. Sunt toți licheni, dar ei știu?

În 2010, artistul Mihai Mihalcea a luat cu asalt scena culturală cu un proiect de ficţionalizare a propriei biografii, devenind Farid Fairuz. Până să se reinventeze în Farid Fairuz artistul Mihai Mihalcea a avut un rol esenţial în multe dintre iniţiativele care au condus la recunoașterea internaţională a dansului contemporan românesc și la înfiinţarea unor structuri și instituţii devenite repere ale acestui domeniu. Între 2006-2013 a fost director al Centrului Naţional al Dansului din București. În 2006 a fost nominalizat pentru premiul Paris – Europe 2006, de către Maison d’Europe et d’Orient din Paris. În 2013-1014 a fost bursier al Academiei de Artă din Berlin. În 2014 a co-curatoriat festivalul Good Guys Only Win in Movies la Hebbel am Ufer Berlin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.