10 octombrie Strigăte şi şoapte

Joi, 10 octombrie 2019, ora 20:00, Teatrul Maghiar de Stat, str. E. Isac, nr. 26-28

Pret bilet: 40 lei

Strigăte şi şoapte – Ingmar Bergman

Adaptare scenică de Andrei Şerban şi Daniela Dim

Îmi place să fac pariuri imposibile cu mine însumi. Sa transpun pe scenă Strigăte şi şoapte, unul din filmele-cult cele mai tulburătoare din istoria cinematografului – iată un risc pe care mi-l asum, neştiind unde va duce, neştiind dacă în teatru putem recrea experienţa de neegalat a filmului. Bergman spune:

„A fi regizor de film este câteodată o adevărată fericire: ca atunci când pe faţa unui personaj apare o expresie spontană, iar camera o înregistrează. Acest lucru s-a întâmplat astăzi. Camera a imortalizat clipa. Durerea a fost prezentă pentru câteva secunde în clipa în care pelicula a prins-o. Apoi a dispărut pentru totdeauna. Astfel de momente mă fac să cred că toată munca noastră nu a fost în zadar. E posibil ca eu să trăiesc pentru aceste scurte momente. Întocmai ca un pescuitor de perle.”

Oare putem sa recreăm şi în teatru aceste scurte momente de adevăr?

Bergman repeta cu actriţele sale înaintea filmării. Încercăm să descoperim cum a început acest proiect. Să ne imaginăm cum ficţiunea filmului devine realitate, să încercăm să pătrundem în misterul creaţiei unuia dintre cei mai mari regizori lucrând intim cu patru actriţe de excepţie.

Patru femei constituie nucleul poveştii. Agnes care e pe moarte; surorile ei Karin şi Maria, care au venit să fie cu ea, şi servitoarea Anna. Strigătele şi şoaptele din titlu le aparţin acestor femei. (Andrei Şerban)

Spectacolul a primit trei premii UNITER în 2010: premiul pentru Cel mai bun spectacol, Cea mai bună regie (Andrei Şerban) şi Cel mai bun actor (Zsolt Bogdán).

Durata spectacolului: 2 ore 10 minute fără pauză

Data premierei: 24 ianuarie 2010

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.