11-31 ianuarie Expozitia Ciclul Sărbătorilor de Iarnă

11 – 31 ianuarie 2017, ora 13:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

Expozitia Ciclul Sărbătorilor de Iarnă: Măști și Costume Rituale

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, vă invită la expoziția Ciclul Sărbătorilor de Iarnă: Măști și Costume Rituale.

Cele douăsprezece zile ce încadrau cumpăna dintre ani, precum și perioada anterioară Lăsatului de Sec constituiau, în satul tradițional transilvănean, un interval sacral marcat de ceea ce denumim, în general, „obiceiurile de iarnă”.

Vestimentația de mascare, caracteristică acestor obiceiuri, era prezentă la toate etniile transilvănene. Practicile erau grupate la Crăciun și Anul Nou în mediul românesc și la așa-numitul Fărșang, sărbătorit anterior Lăsării de Sec preponderent de către comunitățile maghiare și săsești. Puternicul substrat ceremonial și social al acestor obiceiuri explică conservarea lor – în grade diferite – și în actualul context cultural rural, constituind și în prezent un prilej aparte de trăire comunitară. Este motivul pentru care expoziția propune, prin intermediul unor artefacte și a unor materiale vizuale (filme, fotografii de arhivă și contemporane), câteva repere semnificative prin care prezentul se racordează la trecutul tradițional.

Expoziția va fi deschisă pana in data de 31 ianuarie 2017,

Program de vizitare:  miercuri-duminică 10:00 – 18:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.