11 august Electronic Chillvantguarde

Duminică, 11 august 2019, ora 17:30, Colectiva Gazette, Calea Turzii, nr. 18

Tonal Transfigurations – Electronic Chillvantguarde

Inertia Movement prezintă “Tonal Transfigurations” , o serie de evenimente care explorează muzica electronică a artiștilor și cluburilor DYI, ieșite din mediul popular, o muzică mai prezentă și mai aproape de public dar extraordinar de interesantă compozițional și sonor.

“Tonal Transfigurations” pătrunde în cultura dub și a reverberațiilor, a industrialului, dronelor, noise-ului, modularismului, IDM-ului, muzicii spectrale și hiperspectrale născute și la noi în cadrul Institutului “Ciprian Porumbescu”, a evoluțiilor și alterarilor timbrale de la IRCAM din Paris sau Tape Music Center în San Francisco și sărbătorite la câteva dintre cele mai versatile festivale din spațiul muzical ca Atonal, CTM, Terraforma sau Unsound.

Pentru duminică sunt pregătite câteva culegeri cu muzică făcută pe casete în timpul popularizării mixerelor de dormitor cum e Tascam, culgeri de la Important Records și RVNG, case de discuri care deschid și dau tonul de multe ori în muzica electronica, sau, de ce nu, culegeri de muzică de proto-muzică electronică în care este folosit theremin-ul și alte sintetizatoare din primii ani ai perioadei Russollo și entuziaștilor muzicii făcute prin procesoare de calcul.

Inertia Movement a început în Dublin în jurul culturii vinylului, un exercițiu de explorare a bogatelor universuri muzicale. Până în prezent a intervievat artiști care, prin munca lor, au influențat puternic culturi muzicale diverse, printre aceștia numărându-se: Gilles Peterson, cunoscutul curator de la BBC, organizatorul Worldwide Festival și fondatorul Worldwide FM sau Morton Subotnick, creatorul primelor versiuni ale sintetizatorului Buchla, un vizionar al muzicii electronice, de pe Coasta de Vest a Americii. Printre alții se numără Suzanne Ciani, designerul de sunet al primelor efecte Coca-Cola, Alva Noto, Bugge Wesseltoft și Gudrun Gut.

Imocean KI (Ciprian Ocean) este chief-editor Inertia Movement, un proiect dedicat reflexiilor vii muzicale locale, vestice și așa-zis exotice, ritmurilor, culturii sunetelor și muzicii electronice. DJ, jurnalist și producător, Imocean Ki este un talentat culegător de contexte și muzică, un explorator de ritmuri și timbre sonore, așadar un comunicator al acestor univesuri muzicale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.