11 august Expoziția Hollósy Simon și colonia de artiști de la Baia Mare

Sambata, 11 august 2018, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziția Hollósy Simon și colonia de artiști de la Baia Mare

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziția Hollósy Simon și colonia de artiști de la Baia Mare.

Anul 2018 marchează centenarul trecerii în neființă a pictorului și dascălului Hollósy Simon. Moștenirea lăsată de el nu se rezumă doar la lucrările de artă, ci este una extinsă, ce înglobează întregul univers care a gravitat în jurul coloniei de artiști de la Baia Mare. Înființată în 1896, aceasta a reprezentat un punct de reper în evoluția artei maghiare și transilvănene. Chiar și după părăsirea coloniei de către marele artist, munca acestuia va fi continuată de restul fondatorilor școlii (Réti István, Ferenczy Károly, Thorma János și Iványi-Grünwald Béla), care în următoarele decenii vor lua sub tutela lor studenți și vor deschide porțile coloniei pentru alți artiști.

Expoziția organizată cu lucrări aflate în patrimoniul Muzeului de Artă Cluj-Napoca este un omagiu adus acestui demers artistic și educativ de la sfârșitul secolului XIX, care a format și reformat spiritul artistic în cadrul mai multor generații.

Printre lucrările expuse pe simezele muzeului de artă, găsim picturi ale artiștilor din primele generații ale coloniei de artiști de la Baia Mare, precum: Hollósy Simon, Thorma János, Réti István, Iványi-Grünwald Béla, Ferenczy Károly, Ács Ferenc, Bene József, Börtsök Sámuel, Jándi Dávid, Koszta József, Krizsán János, Mikola András, Nagy Oszkár, Szolnay Sándor, Ziffer Sándor, Pascu Eugen, Dimitrie Cabadaief, Arthur Garguromin Verona.

Expozitia ramane deschisa spre vizitare pana in data de 02 septembrie 2018.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.