11 decembrie #cântecdelebădă

Vineri, 11 decembrie 2015, ora 16:00, Teatrul Maghiar de Stat, str. Emil Isac, nr. 26-28

#cântecdelebădă – un altfel de discurs despre îmbătrânire

Îmbătrânirea cauzează schimbări în dimensiunea şi vascularizarea creierului, la fel şi în percepţie. În paralel cu înaintarea în vârstă, creierul se reduce şi se modifică la toate nivelurile, de la cel molecular până la cel morfologic. Riscul hemoragiilor cerebrale, leziunea substanţei albe şi demenţă creşte, de asemenea, cu vârsta, precum şi şubrezirea memoriei, în timp ce apar modificări şi la nivelul funcţionării neuronilor şi hormonilor.

Odată cu vârsta, oasele tind să se contracteze şi să piardă din densitate — ceea ce le slăbeşte şi le expune fracturilor. Este probabil să pierdem şi din înălţimea corpului.

Apar pierderi de ţesături musculare, iar muşchii noştri devin mai rigizi şi pierd din tonus. Celulele dermice şi epidermice se micşorează şi ele. Ridurile se dezvoltă, în primul rând din cauza pierderii colagenului. Expunerea la soare produce cele mai multe daune pielii, inclusiv „petele de vârstă” de culoare brună şi cancerul cutanat.
Plămânii pierd din flexibilitate, peretele toracic se îngroaşă. La cei care au fumat la un moment dat, la o vârstă înaintată potenţial ul respiratoriu devine mai redus.

Constipaţia este mai frecventă la adulţii în vârstă. Pierderea controlului vezicii urinare (incontinenţa de urină) devine şi ea mai frecventă.

Se modifică nevoile sexuale, comportamentul şi performanţa sexuală. În cazul femeilor uscăciunea vaginală poate incomoda sexul. La bărbaţi apare problema impotenţei.

În jurul vârstei de 40 de ani, aproape toată lumea are nevoie de ochelari de citit.

Aproximativ o treime dintre oamenii de peste 60 de ani au auzul slăbit.

Ruşinea, vulnerabilitatea, nostalgia, depresia, sentimentul singurătăţii şi izolării, al lipsei de sens sau al pierderii identităţii, frica de moarte joacă de asemenea un rol important în confruntarea cu persoana noastră îmbătrânită.

Crezi că eşti o excepţie?

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.biletmaster.ro și de la casa de bilete a Teatrului (între orele 10.00-13.00 şi 16.30-18.30).

regia: Ferenc Sinkó

asistent regie, dramaturg: Noémi Vajna
decorul: Carmencita Brojboiu
costumele: Gyopár Bocskai
muzica: kata bodoki-halmen
efecte speciale: Levente Borsos
animaţie: Tihamér Török
regia tehnică: Zsolt Györffy

Cu supratitrare în limbile română şi engleză
Durata spectacolului: 1h 20′ fără pauză
Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani.

In cadrul SHOWCASE 25

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.