11 decembrie Clujenii și Marea Unire din 1918

Marti, 11 decembrie 2018, ora 10:00, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, str. Constantin Daicoviciu, nr. 2 

Clujenii și Marea Unire din 1918

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) are plăcerea de a invita toți clujenii, și nu numai, la expoziția “Clujenii și Marea Unire din 1918”.

Expoziția marchează împlinirea unui secol de la înființarea în Cluj a Senatului Național Român din Ardeal (2 noiembrie 1918), primul organism democratic al românilor, condus de Amos Frâncu și Emil Hațieganu, al cărui sediu era în clădirea Băncii „Economul” (azi str. Regele Ferdinand nr. 31, lângă Poșta Centrală). Cu această ocazie, publicul vizitator va putea vedea pentru prima dată panoul cu emblema Senatului, în chenar tricolor, amplasat în urmă cu un secol pe clădirea acestei instituții financiare românești din Cluj.

De o importanță specială în cadrul expoziției sunt obiectele cu valoare memorială ale participanților clujeni la Adunarea Națională de la Alba Iulia, care sunt expuse alături de steaguri și arme ale gărzilor naționale, documentele programatice ale Unirii, publicații periodice, fotografii și scrisori de epocă, jurnale, hărți, brevete, medalii, decorații ș.a. Ele ilustrează o tematică ce cuprinde mișcarea de autodeterminare a românilor din Transilvania, înființarea și activitatea Senatului Național Român, participarea delegaților clujeni la Adunarea Națională de la Alba Iulia, situația existentă în Cluj până la intrarea armatei române (24 decembrie 1918), instaurarea administrației românești în oraș și activitatea Consiliului Dirigent al Transilvaniei, la începutul anului 1919.

Expoziția este însoțită de un catalog bilingv (româno-englez), intitulat “Rememorând Marea Unire. Centenar 1918-2018”, care cuprinde descrierea pieselor expuse, precum și însemnările memorialistice redactate de doamna Sidonia Docan, secretara Senatului, și de avocatul Emil Hațieganu, ambii delegați din partea Clujului la Alba Iulia în 1 decembrie 1918.

Expoziția ramane deschisa spre vizitare pana în data de 03 martie 2019.

Program de vizitare: marți, joi, vineri, sâmbătă, duminică: 10.00-16.00, miercuri: 12.00-18.00, luni: închis 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.