11 decembrie Expoziția Suba László – 80

Expoziția Suba László – 80

Sambata, 11 decembrie 2021, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziția Suba László – 80 – sculptura

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziția aniversară dedicată artistului sculptor Suba László.

Expoziția cuprinde o selecție de lucrări reprezentative, oglindind activitatea de peste cinci decenii a sculptorului Suba László pe tărâmul creației, în dialog vizual cu lucrări de alt gen, pictură, purtând semnătura a patru artiști turdeni pe care artistul aniversat i-a invitat să se alăture acestui proiect expozițional cu lucrările lor:  Marta Deleanu, Agneta Labancz Cismașiu, Nagy Anna Mária și Alexandru Picovici.

Suba László s-a născut în data de 15 noiembrie 1941 în localitatea Ghindari, nu departe de Turda. A simțit de timpuriu chemarea spre artă, imbold care l-a călăuzit pe tot parcursul vieții. Formarea profesională a început-o la Liceul de Artă din Târgu Mureș, apoi a continuat la Institutul Ion Andreescu din Cluj-Napoca, secția sculptură, promoția 1971, unde i-a avut profesori pe Izsák Márton, Vetró Artúr și Romulus Ladea. S-a stabilit la Turda, unde, decenii la rând, a fost profesor de educație plastică. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici și, de asemenea, al Breslei Barabás Miklós. Creațiile sale artistice au fost prezentate publicului în numeroase expoziții, dar și în spații publice din România și Ungaria.

Nume importante ale criticii de artă au scris cronici despre evoluția sa artistică, printre care se numără și doamna Németh Júlia, din ale cărei considerații redăm următoarele gânduri:

„Vedem forme cu forţă, calm şi totodată simple, fără ceva de prisos, care sigur sunt rezultatul unor lungi demersuri artistice. Suba deţine un limbaj variat: la fel de bine lucrează în marmură, lemn, metal şi rezolvă cu succes combinarea lor. Astfel scoate în evidenţă valoarea şi frumuseţea nobilă a acestor materiale. Aduce o contribuţie şi viziunea artistului de a scoate în evidenţă esenţa lucrurilor, de a se exprima direct fără ocolişuri. Şerpuirea lemnului ars, unduirea largă a marmurei, tratarea în stilul concis a baladelor, încadrarea în marmură a metalului, cu efecte tainice, arată cu o nobilă simplitate concepţia despre viaţă a artistului.”

Cei patru participanți invitați: Marta Deleanu, Agneta Labancz Cismasiu, Nagy Anna Mária și Alexandru Picovici sunt artiști formați în mediul academic de artă la Cluj-Napoca sau București. Turdeni de baștină, după studii au revenit în orașul de pe Arieș, unde îmbină vocația pedagogică, de instruire a noilor generații, cu adăstări fertile în fața șevaletului, germinând propriile creații.

Vizitarea expoziției se face cu respectarea reglementărilor legale de protecție sanitară aflate în vigoare.

Expoziția Suba László – 80 poate fi vizitată până în 30 decembrie 2021.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00, luni și marți închis,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.