11 februarie Parcul Național Los Glaciares

  • 10/02/2020
  • Cinema
Parcul Național Los Glaciares

Marti, 11 februarie 2020, ora 20:00, Facultatea de Geografie, str. Clinicilor, nr. 5-7

Fascinanta Patagonia – Parcul Național Los Glaciares

În acest episod – cei din Cluj și împrejurimi sau cei care veți descărca suita de pe We Transfer- veți putea admira minunatele ”torres” din Argentina, unde cățărători celebri, începând din anii ’50 au scris și scriu pagini de istorie alpină: Lionel Terray, Guido Magnone, Cesare Maestri, Walter Bonatti, Casimiro Ferrari. Apoi, unii chiar parcurgând ”dinții” acelei uriașe ”lame de fierăstrău”: Rolando Garibotti, Colin Haley, Thomas Huber, Alex Honnold, Tommy Caldwel și alți câțiva.

Vi le vom prezenta în câte două grupe de câte ”Los Tres”, nume dat celor mai impunătoare : Fitz Roy – Poincenot- Saint Exupery și Cerro Torre-Torre Egger și Torre Standhart. De reținut că cel mai înalt turn din fiecare grup e legat de un nume celebru: Lionel Terray și Cesare Maestri și că al 2-lea din fiecare ”trio” poartă numele unui alpinist care și-a aflat sfârșitul acolo: Jacques Poincenot înnecat în 1952 într-un torent, Toni Egger dispărut în 1959 într-o avalanșă.

Spre ambele ”Cele Trei” se pleacă din de El Chalten- micul “Chamonix” al zonei. Spre acele turnuri celebre urcă zilnic mai ales sute de simpli montaniarzi pentru a le admira și fotografia de aproape proiectate pe cerul albastru și oglindite în lacurile de la poale.

Proiecția care va dura 34 minute va începe cu câteva imagini din Laguna Nimez -un fel de Parc Natural Văcărești- de lângă orășelul El Calafate și se va încheia cu imagini din Perito Moreno Glacier -un alt nestemat al zonei, care e accesibil fără niciun efort fizic, aflat și el în Provincia Santa Cruz.

Marlene și Dinu Mititeanu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *