11 noiembrie Expoziția Libertatea înseamnă să fii liber

Duminică, 11 noiembrie 2018, ora 19:00, Casa Tranzit, str. Gheorghe Barițiu, nr. 16

Intrarea libera

Expoziția sonoră – Libertatea înseamnă să fii liber

Atelierul de radio documentar „Cum ascultăm realitatea?”, facilitat de Maria Balabaș, a urmărit o abordare reflexivă a conceptului de libertate personală, a auto-definirii în funcție de regimuri politice și a schimbării paradigmelor culturale. Timp de nouă zile, participanții au colecționat povești, interviuri și observații, familiarizându-se în același timp cu metodele specifice producției unui material de radio documentar.

Expozițai sonoră va fi urmată de o discuție cu participanții la atelierul de radio documentar și artista în rezidență – Maria Balabaș.

„Împreună cu colegii mei am chestionat imaginarul anilor ’90, urmele lăsate de această perioadă în vieţile noastre, transformările „libertăţii”. Din acest exerciţiu – deopotrivă conceptual şi auditiv – am adunat şi selectat frânturi din realitatea înconjurătoare care să comenteze sau ilustreze tema. Demersul a fost mai degrabă personal, subiectiv, mai puţin strict jurnalistic şi mult mai implicat emoţional. Interviuri, eseuri, înregistrări de teren, discuţii cu prietenii sau cu familia – toate sunt mijloace prin care ne-am concentrat atenţia asupra lumii şi, înregistrând-o, am transformat-o în materia noastră de lucru. Rezultatul va fi o expoziţie audio, o desfăşurare în timp a experienţelor trăite împreună pe parcursul acestor zile, pentru că şi o audiţie comună este un moment simbolic pentru comunitate” a declarat Maria Balabaș.

Maria Balabaș este creatoarea emisiunii Dimineata crossover de la Radio România Cultural şi a generat, pe parcursul timpului, diverse proiecte dedicate noilor forme de creaţie radiofonică. Maria fost nominalizată la Prix Europe şi Prix Italia pentru documentare radio și selecționată la Grand Prix Nova. A iniţiat grupurile muzicale Avant’n’Gard și Soare Staniol, care se inspiră din tehnici de improvizaţie, muzică electronică şi surse sonore neconvenţionale. Ca artist solo crează instalaţii şi piese narative bazate pe înregistrări de teren, înregistrări de arhivă sau alte forme ale memoriei auditive.

Ediția a IV-a Focus Atelier este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Național Cultural cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.