12-27 august Expoziția In memoriam Kántor Lajos

Expoziția In memoriam Kántor Lajos

12 – 27 august 2023, ora 18:00, Muzeul de Artă, Piața Unirii, nr. 30

Expoziția In memoriam Kántor Lajos

Expoziție din colecția lui Lajos Kántor, păstrată la Centrul de Artă din Transilvania

Cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, împreună cu Centrul de Artă din Transilvania și Asociația Clujul Comoară, vă invită la expoziția intitulată In memoriam Kántor Lajos – Expoziție din colecția lui Lajos Kántor, păstrată la Centrul de Artă din Transilvania.

Vernisajul expoziției va avea loc la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, în data de 12 august 2023, de la ora 18. La vernisaj, vor lua cuvântul Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă din Cluj-Napoca și Beáta Bordás, coordonatoarea Centrului de Artă din Transilvania. Selecția operelor expuse a fost făcută de istoricul de artă Zoltán Vécsi Nagy, fostul coordonator al Centrului de Artă din Transilvania.

Expoziția prezintă o selecție reprezentativă de 70 de lucrări din fosta colecție de artă plastică a lui Kántor Lajos (1937-2017), istoric literar, scriitor și critic de artă din Cluj-Napoca. Pe lângă activitatea sa în domeniul istoriei literare, Kántor Lajos a fost o figură proeminentă în promovarea artei maghiare din Transilvania, în calitate de editor al revistei Korunk și fondator al Galeriei Korunk (1973). Fundația Sapientia a achiziționat în 2019 un număr semnificativ (134) de opere de artă (picturi, lucrări de grafică, sculpturi, lucrări de ceramică și textile) din colecția Kántor, și le-a plasat în grija Centrului de Artă din Transilvania cu sediul în Sfântu Gheorghe.

În 2021, Centrul de Artă din Transilvania a organizat la Sfântu Gheorghe o expoziție cuprinzătoare a colecției Kántor, iar anul acesta vom prezenta, în cadrul Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, o selecție a acestei importante colecții din punct de vedere a istoriei culturale și literare din Transilvania. Expoziția de la Palatul Bánffy din Cluj, care etalează opere de artă selectate de istoricul de artă Vécsi Nagy Zoltán, încearcă să reconstituie mediul intelectual în care a trăit și a lucrat Kántor Lajos, întrucât aceste lucrări au fost “expuse” cu precădere în locuința sa. În expoziție au primit un loc distins portretele lui Kántor Lajos (cum ar fi picturile de Mohy Sándor și Kádár F. Tibor, un desen de Tóth László și un relief de Tirnován Ari-Vid) și lucrări iconice precum Cocoșul alb de Nagy Albert, despre care colecționarul însuși a recunoscut că a fost o reprezentare a întregului său mod de a gândi și de a vedea. Dintre pictorii maghiari din Transilvania sunt prezenți cu mai multe lucrări:  Fülöp Antal Andor, Incze Ferenc, Balázs Péter, Jakobovits Miklós, Incze János Dés, Györkös Mányi Albert, Paulovics László și Szécsi András, toți aceștia fiind în relație strânsă cu colecționarul de artă. Pe lângă acestea, sunt expuse lucrări ale unor reprezentanți importanți ai școlii de grafică clujene din anii ’60 și ’70 (Tóth László, Deák Ferenc, Bardócz Lajos, Cseh Gusztáv) și ale unor sculptori consacrați (de exemplu Gergely István, Tőrös Gábor, Benczédi Sándor și Benczédi Ilona).

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 27 august 2023.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.