12-27 august Expoziția Semne de viață

Expoziția Semne de viață 27

12 – 27 august 2023, ora 17:00, Muzeul de Artă, Piața Unirii, nr. 30 

 Expoziția Semne de viață                          Expoziția Semne de viață 

Cu ocazia celei de-a 14-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj, Asociația Clujul Comoară, împreună cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, prezintă o selecție impresionantă a operei lui Márton Árpád, care se întinde pe mai bine de șase decenii. Pictorul din Miercurea Ciuc a devenit o figură inconfundabilă a artei contemporane transilvănene datorită activității sale ca artist plastic, organizator al vieții artistice din Secuime și profesor de desen și pictură. Numele său este asociat nu numai cu activitatea din domeniul artelor plastice, ci și cu activitatea de organizator: fondarea taberei de creație din Lăzarea în 1974, împreună cu András Gaál și Lajos Zöld, și înființarea Școlii de Artă din Miercurea Ciuc, unde s-a implicat în educația mai multor generații de artiști.

Vernisajul expoziției va avea loc sâmbătă, 12 august 2023, de la ora 17:00. Expoziția va fi deschisă de istoricul de artă Banner Zoltán.

Materialul atent selecționat de artist include nu doar lucrări din ultimele decenii, reprezentative pentru opera sa, dar oferă și o perspectivă asupra lucrărilor din anii 1958–1964, anii de formare a artistului în Cluj, pe care publicul iubitor de artă din orașul comoară nu a avut ocazia să le vadă. Expoziția prezintă în ordine cronologică opera pictorului, care se întinde pe o perioadă de aproape 60 de ani, dar nicidecum completă, de la primii ani de căutare de drumuri și experimentele sale de gen și tehnică până la găsirea propriei sale voci. Arta figurativă a definit lucrările lui Márton Árpád încă de la început, iar în centrul operei sale se află întotdeauna Omul, surprins cu profundă umanitate și compasiune în mediul și activitățile sale cotidiene.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 27 august 2023.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.

Organizatori: Asociația Clujul Comoară, Muzeul de Artă Cluj-Napoca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.