Sambata, 12 iunie 2021, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Noaptea Muzeelor

La Muzeul de Arta Cluj-Napoca, puteți vizita cu ocazia Nopții Muzeelor, trei expoziții inedite:

Galeria Națională” – reprezintă expoziția permanentă a Muzeului de Artă, Cluj-Napoca, realizată în 15 săli de la etajul clădirii. Actuala paginație a Galeriei Naționale etalează peste 138 de piese de pictură și 15 piese de sculptură, selectate din patrimoniul muzeului. Ținând seama de specificul patrimoniului, actuala paginație propune o prezentare coerentă (atât sub raport cronologic, cât și sub raportul filiațiilor stilistice), a cinci secole de artă plastică națională (secolele XVI-XX) cu un accent caracteristic asupra artei din Transilvania și o evidențiere expresivă a multiculturalității proprii spațiului intracarpatic.

Zbor interior” – Ádám Keleti reprezintă o primă expoziție personală într-un spațiu muzeal a artistului Ádám Keleti, curatoriată de dr. Dan Breaz și pune în valoare lucrări care sintetizează activitatea plasticianului dintr-o jumătate de secol de creație. Lucrările sale se află în colecții private din țară și din străinătate, în Franța, Germania, Suedia, Israel, Statele Unite ale Americii sau Mexic.

Pentru artist, instituționalizarea radicalismului avangardist reprezintă o realitate incontestabilă. Prin urmare, în cazul său, „a inova” este echivalent cu „a reînnoi” experiența artistică și estetică a unor curente precum Suprematismul, Abstracționismul sau mișcarea Pop-Art, privite cu reverență, ca repertorii formale etern valabile. Printr-un exercițiu laborios și matur, artistul plastic ne îndeamnă să vedem, prin suprafețele semnificative ale lucrărilor sale, un viitor actualizat odată cu fiecare clipă prezentă.

World Press Photo | 2021 – Precizia instantaneului. Clipa care Vorbeste” – o imersiune fascinantă în lumea fotografiei de presă și a fotoreportajului de actualitate, în compania acelor „povești vizuale” care contează cu adevărat și merită să fie cunoscute pe scară largă. Purtând marca viziunii regizorale a studentei Universității clujene de Artă și Design, Nadejda Ursu, specializarea Foto-Video și P.C.I., prezentarea video a ediției 2021 a celei mai importante expoziții de fotojurnalism la nivel mondial este realizată sub coordonarea istoricului de artă Alexandra Sârbu de la Muzeul de Artă Cluj-Napoca și a lect. univ. dr. Andrei Budescu – Universitatea de Artă și Design.

Lansarea video-ului va avea loc sâmbătă, 12 iunie, ora 20.00, pe pagina oficială de Facebook a Muzeului de Artă Cluj-Napoca. Noaptea Muzeelor.