12 mai Expoziția 71 de ani de la proclamarea independenței Statului Israel

Duminica, 12 mai 2019, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziția 71 de ani de la proclamarea independenței Statului Israel

Exponate originale din colecția Andrei Klein

Muzeul de Artă Cluj-Napoca (MACN), instituție publică de interes județean, care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, organizează expoziția „71 de ani de la proclamarea independenței Statului Israel”.

Personalitate culturală marcantă pentru cultura iudaică, Andrei Klein s-a născut în anul 1942 în lagărul Moghilev Podolski din Transnistria şi, în urma unor îndelungate şi pasionate preocupări culturale, deţine unele dintre cele mai valoroase colecţii, de referinţă pentru istoria şi evoluţia statului Israel.

Expoziţia valorifică o colecţie unică de filatelie, fotografie, carte poştală, numismatică şi documente istorice iudaice. Printre cele mai reprezentative exponate se află primele timbre tipărite de KKL (Fondul Național Evreiesc) începând cu anul 1902 și colecţia poştală a Israelului, începând chiar cu prima serie, care a apărut în 16 mai 1948, la două zile de la declaraţia de independenţă a statului Israel. Această serie poartă inscripţia „Poşta Evreiască” (în ebraică, „Doar Ivri”), deoarece, la data tipăririi anticipate, în 4 mai 1948, încă nu se hotărâse numele noului stat şi nici numele banilor care urmau să fie folosiţi. O valoare deosebită în cadrul expoziţiei o au cărţile poştale din anii ’20 – ’30, cărţile poştale militare, monedele cu imaginea unor personalităţi marcante pentru istoria statului, câteva dintre primele bancnote ale Băncii Naţionale Israel şi numeroase alte documente reprezentative pentru evoluţia unora dintre valorile fundamentale care au contribuit la crearea şi existenţa unuia dintre cele mai moderne state din Orientul Mijlociu.

Expozitia ramane deschisa spre vizitare pana in data de 19 mai 2019.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

12 mai Expoziția 71 de ani de la proclamarea independenței Statului Israel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top