12 octombrie Umami

Sâmbătă, 12 octombrie 2019, ora 20:00, Radio Cluj, str. Donath, nr. 160

Intrare liberă

Umami – free-jazz/ experimental

Umami este un proiect de free-jazz, muzică improvizată și third-stream, în care muzicienii se exprimă prin intermediul tehnicilor de compoziție spontană și improvizație liberă, în relație cu efectul generator al compozițiilor prestabilite.

Grupul muzical Umami a fost format în 2016, la inițiativa ghitaristului român Sian Brie, unul dintre artiștii emergenți ai scenei românești de muzică experimentală.

Grupul este alcătuit din:
Sian Brie – ghitară (RO)
John Edwards – contrabas (UK)
Mark Sanders – percuție (UK)
Dawid Frydryk – trompetă (UK/PL)

După ce studiază la Conservatorul din București, unde este inițiat în jazz și free-jazz de pianistul Mircea Tiberian, Sian Brie se mută la Berlin. Aici are ocazia să cunoască și să colaboreze cu importanți muzicieni de pe scena berlineză, cum ar fi Christian Lillinger, Horst Nonnenmacher sau Manuel Miethe.

După un an la Berlin, Sian pleacă la Londra, unde îl cunoaște pe trompetistul polonez Dawid Frydryk. Cei doi descoperă că bariera lingvistică poate fi depășită prin vocabularul comun al experienței de expat venit din fostul bloc comunist.

„Adaptarea la noul mediu presupune modificări de mentalitate, eficientizarea utilitară a timpului și nelipsitele zile pe șantierul de construcții și nopți de servit la mese. Ne-am confruntat atât cu discriminarea negativă, cât și cu cea pozitivă, pentru ca în final să conștientizăm că am ajuns să avem un comportament în perfectă conformitate cu eticheta ce ne-a fost pusă, de aici luând naștere atitudinea <<to live up to your discrimination standards>>.” (Sian Brie)

Mark Sanders și John Edwards sunt doi artiști consacrați ai scenei de muzică experimentală din Europa. Instrumentiști cu vastă activitate artistică, au colaborat de-a lungul timpului, atât împreună, cât și separat cu muzicieni precum: Roscoe Mitchell, Wadada Leo Smith, Derek Bailey, Henry Grimes, Roswell Rudd, Peter Brotzmann, Barry Guy, Otomo Yoshihide, Jah Wobble, Sidsel Endresen, Charles Gayle, Peter Evans sau William Parker.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.