13 decembrie Expoziția The Museum Affair

Expoziția The Museum Affair

Vineri, 13 decembrie 2019, ora 18:00, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, str. Constantin Daicoviciu, nr. 2

Expoziția The Museum Affair

Artiști: Alina Andrei, Răzvan Anton, Maria Balea, Dragoș Bădiță, Radu Cioca, Teodora Cioca, Oana Fărcaș, Robert Fekete, Cristina Gagiu, Mihai Iepure-Gorski, Mihaela Hudrea, Lucian Indrei, Thea Lazăr, Duo van der Mixt, Mirela Moscu, Ciprian Mureșan, Musz, Flaviu Rogojan, Cristian Rusu, Șerban Savu

Curatori: Cristina Curcan și Mihai Iepure-Gòrski

Modul în care ceea ce numim artă afirmă cu încăpățânare că știe ceva despre altceva este aproape hilar, ridicol, văzut din altă parte. Aproape ridicol.

Pune însă o seamă de piese (de artă) față în față sau măcar alăturea unor prezențe de pe tărâmul științelor și iată cum, lucrurile devin serioase, chiar grave. Prin contrast, ridicolul unor produse fără utilizare imediată, fructe ale unor minți burghezo-boeme, leneșe, începe să capete sens. Ceea ce până bunăoară părea să aducă mai degrabă cu o joacă, pune citirea lucrurilor cu susul în jos sau de la dreapta la stânga, sensul devenind nonsens și invers.

Fabrica de Pensule deschide un dialog cu patru dintre muzeele științifice din Cluj-Napoca (Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul de Zoologie UBB, Muzeul Botanic UBB) cu ocazia aniversării a 10 ani de la înființare.

În strânsă colaborare cu personalul muzeelor partenere, artiști din comunitatea Fabricii de Pensule se angajează într-un dialog cu colecțiile și expozițiile acestor muzee din dorința de a ieși din spațiile expoziționale clasice.

Expoziția The Museum Affair se împarte în patru secțiuni independente, fiecare punând accentul pe valorificarea acestor colecții bogate, prin prezentarea unor noi posibile situații și interpretări.

Vă așteptăm cu drag!

Evenimentul face parte din proiectul „Riveranii la muzeu – inserturi în muzee locale”.

Proiectul „Riveranii la muzeu – inserturi în muzee locale” propune o serie de expoziții de tip insert ce vor permite publicului să descopere, printre exponatele obișnuite din muzeele științifice, ocurențe artistice diverse, adaptate la noul context. Artiștii sunt invitați să dezvolte lucrări noi sau să adapteze lucrări existente, ca și răspuns la exponate de tip științific pe care în mod simbolic le vor lua în adopție. Efectul va fi dublu: exponatele „adoptate” de către artiști vor fi la rândul lor decontextualizate și recontextualizate prin punerea în dialog cu piesele artistice. Prin aceste intervenții, proiectul facilitează interacțiunea publicului cu colecțiile permanente ale muzeelor, propunând o schimbare de format și de perspectivă în ceea ce privește oferta culturală obișnuită a acestora.

Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca.

Program de vizitare: 11:00-18:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.