13 decembrie Prinţul Árgyélus

Duminica, 13 decembrie 2015, ora 11.00, Opera Maghiara, str. Emil Isac, nr. 26-28

Prinţul Árgyélus – Libret: Schlanger András, Bognár Róbert

Opera se bazează pe basmul popular maghiar cu același titlu, al cărui protagonist este un prinţ care se îndrăgosteşte de o zână blestemată, cea din urmă furând merele de aur ale familiei regale. Prinţul Árgyélus porneş-te în căutarea Frumoasei Ilona și ajunge în regatul vrăjitoarei Mortadella, care o ţine în captivitate pe iubita lui.

Opera creată de compozitorul Péter Tóth, de libretiştii András Schlanger şi Róbert Bognár, precum şi autorul poeziilor, Szabolcs Várady, nu se limitează la o simplă repovestire a basmului. Structura originală este pe alocuri confuză, unele fire ale povestirii au rămas neterminate, însă autorii operei au clarificat acţiunea basmului, şi l-au adaptat la nevoile şi preocupările publicului contemporan.

În basmul original Frumoasa Ilona este un personaj pasiv care aşteaptă să fie salvată, însă în operă protagonista feminină îşi asumă un rol activ în învingerea vrăjitoarei rele. Această modificare este în concordanţă cu schimbarea rolului femeii în societate. Fetiţele de azi vor deveni adulţi care iau decizii independente, sunt libere să-şi construiască viaţa așa cum își doresc, şi înfruntă greutăţile împreună cu persoana iubită.

Totuşi, rolul educativ al spectacolului nu precedă acţiunea palpitantă, umorul sau magia. „Spectacolul lasă la o parte didacticismul pentru a face loc umorului” – declară autorii operei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.