13 iunie Orașul fericit

Marti, 13 iunie 2017, ora 18:30, Libraria Bookstory, b-dul Eroilor, nr. 6-8

Orașul fericit – lansare de carte

Librăria Bookstory și Igloo Media vă invită la evenimentul de lansare a cărții Orașul fericit, de Charles Montgomery.
Invitați:
Laura Panait, antropolog urban
Silviu Medeșan, arhitect
KERO ZEN, artist vizual.

Ce se întâmplă la intersecţia dintre designul urban şi ştiinţa fericirii? Sau, altfel spus, în condiţiile în care densitatea vieţii urbane este considerată soluţia pentru criza de mediu şi resurse a vremurilor noastre, cât de fericiţi suntem în oraşele în care locuim?

În cartea sa, “Orașul fericit”, Charles Montgomery încearcă să răspundă acestor întrebări cu ajutorul unor călătorii pline de farmec prin oraşele lumii (Paris, New York, Bogotá etc.), ce-l ajută să descopere care este gradul nostru de fericire/ nefericire în relaţie cu viaţa derulată printre zgârie-nori, la metrou sau pe străzi.

“Orașul fericit. Transformându-ne viețile prin design urban” dezvăluie elementele esențiale care fac un oraș fericit și sănătos, arătând că nu este vorba doar de planificare urbană, arhitectură sau inginerie, ci mai ales despre cum toate acestea pot crea un mediu în care interacțiunea socială să se poată desfășura corespunzător, în sprijinul comunităților.

Lucrarea constituie un argument puternic pentru a promova politici și măsuri care să îmbunătățească calitatea vieții în orașe, o prezentare a unor măsuri vizionare care au dovedit deja că funcționează și o trecere în revistă a instrumentelor care pot duce la împlinirea scopului final – orașe prietenoase cu oamenii.

Despre invitați:
Laura Panait (n. 1983) locuiește și lucrează ca antropolog urban și manager cultural în Cluj. Este doctor în filologie și antropologie urbană al UBB Cluj cu o teză privind procesul intervențiilor artistice în spațiul public românesc după 1989. În 2007 a absolvit Bauhaus Dessau Kolleg VIII, „EU Urbanism“. A organizat intervenții artistice și a participat la workshop-uri tematice în spațiul românesc și în Germania, Polonia, Cehia, Luxemburg, Ucraina, Bulgaria, Moldova, Rusia. A făcut parte din echipa participantă la Bienala de Arhitectură de la Veneția, cu proiectul „Superbia”. Este membru fondator al Asociației Colectiv A, între 2009-2015 făcând parte din echipa Temps d’Images Cluj. Se ocupă de Tururile alternative „Trăiește Orașul!” și Jane’s Walk Cluj. Din 2012 coordonează împreună cu Silviu Medeșan inițiativa „La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”.

Silviu Medeșan (n. 1984) locuiește și lucrează ca arhitect în Cluj. Este interesat de design, artă, arhitectură și proiecte inter-disciplinare de intervenție în spațiu public. S-a implicat în coordonarea Zilele Arhitecturii în 2007 și 2009, a participat la Bienala de Arhitectură de la Veneția în 2010 cu proiectul multimedia ‘FoO0Oo0am’ (parte din expoziția Superbia), a contribuit prin intervenții în spațiu public în România, Ungaria, Rusia și a ținut prezentări în Germania, Olanda, Bulgaria, Moldova. Din 2012 colaborează cu Asociația Colectiv A în cadrul proiectului „La Terenuri – Spațiu Comun în Mănăștur”. În prezent este doctorand la Facultatea de Arhitectură și Urbanism din Cluj cu teza ”Forma urmează situației – orașul contemporan anticipat de situaționiști”.

KERO ZEN (n. 1983, Dej) este unul dintre „motoarele” mișcării de Street Art și Graffiti din România care încearcă în mod aproape obsesiv să treacă dincolo de formă pentru a găsi esența. Clujean „prin adopție”, dar nomad declarat, Kero Zen a avut un traseu artistic mai puțin previzibil. Anii de „vagabondaj” în care s-a format și interesul pentru simbolurile numerice şi grafice din sfera ezoterismului îi definesc astăzi stilul, aducând un suflu nou artei stradale prin realizarea unor lucrări de artă murală tratate monumental.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.