13 iunie Preoții Marii Uniri

Joi, 13 iunie 2019, ora 19:00, The NTT DATA Tower, str. Constanta, nr. 19-21

Intrarea liberă

Preoții Marii Uniri vol.I – lansare de carte

Avem plăcerea și deosebita onoare de a vă invita la un eveniment cu totul special – Lansarea cărții “Preoţii Marii Uniri, vol. I – Preoţi din Comitatele Turda-Arieş, Târnava Mare şi Târnava Mică la Marea Unire” de Prof.Dr. Răzvan Mihai Neagu.

Această carte îşi propune să vină în faţa cititorului cu scopul de a arăta contribuţia clericilor din Transilvania la Marea Unire. Interesul autorului s-a concentrat atât asupra Bisericii Ortodoxe, cât şi asupra Bisericii Greco-Catolice, amble fiind adevărate rezervoare de românism şi promotoare ale interesului naţional. Cele două biserici au fost instituţiile fundamentale, care au asigurat păstrarea valorilor naţionale româneşti în Transilvania, într-o epocă a prigonirilor ridicate la nivel de politică de stat. Ambele biserici au patronat un sistem educaţional, chiar dacă uneori rudimentar, în care românii se puteau instrui în limba maternă. De asemenea, paleta de slujbe şi ritualul bisericesc era efectuat în limba română, fapt care a forjat şi conservat conştiinţa naţională a românilor din Transilvania.

Istoria românilor din Transilvania nu poate fi înţeleasă fără a studia istoria celor două biserici româneşti din acest spaţiu. Preotul era un personaj complex al comunităţii româneşti din Transilvania, fiind de cele mai multe ori şi liderul de necontestat al acesteia. Calitatea sa de slujitor al altarului se îmbina în mod armonios şi fericit cu cea de reper cultural, cei mai mulţi fiind membrii ai asociaţiunii ASTRA. De asemenea, preotul desfăşura o bogată activitate financiar-economică, în conducerea unor bănci româneşti şi era om de condei şi ziarist. În timpul Primului Război Mondial, eveniment cu valoare de cataclism la nivel european, preotul român din Transilvania a fost prezent pe front, dar şi parohia sa, uneori fiind chiar deportat, însă mereu prin prezenţa sa a adus o picătură de normalitate într-un ocean de anormalitate generată de război. Preoţii ambelor confesiuni s-au aflat în prim-planul evenimentelor premergătoare Marii Uniri, activând în cadrul consililor naţionale sau a gărzilor naţionale locale.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *