14-21 august Zilele Culturale Maghiare din Cluj

Zilele Culturale Maghiare din Cluj 14-21 august

14 – 21 august 2022, ora 09:00, Piața Unirii din Cluj-Napoca

Intrarea gratuită

Zilele Culturale Maghiare din Cluj – ediția a XIII-a    Zilele Culturale Maghiare din

Ne bucurăm să vă anunțăm că, după doi ani de pandemie, festivalul nostru revine vara aceasta la normalitate, urmând a fi la fel de amplu precum cel din 2019.    Zilele Culturale Maghiare din

Astfel, cea de-a XIII-a ediție ZCMC se va desfășura sub sloganul ‘’Prezent!’’, sintagmă care își dorește să sublinieze atât permanența festivalului în peisajul evenimentelor clujene, cât și faptul că își îndeplinește menirea indiferent de vremuri.

Vă pregătim aproape 500 de programe și activități, ce vor include vernisaje și expoziții, concerte, spectacole de teatru, balet și operă, tururi ghidate, activități pentru copii, lansări de carte, dansuri tradiționale, proiecții de film, competiții sportive, evenimente gastronomice, degustări de vin, jocuri medievale și petreceri.
Mai multe detalii despre programul acestei editii, gasiti aici.
Ediția a XIII-a a Zilelor Culturale Maghiare din Cluj se va deschide oficial duminică, 14 august, la Opera Maghiară cu spectacolul „Țara Călatei, tărâm iubit”, regizat de coregraful Juhász Zsolt şi prezentat de Ansamblul Artistic Duna din Budapesta, împreună cu orchestra Göncöl Zenekar. Producţia evocă într-o manieră scenică trăsăturile unice şi speciale ale respectivei microregiuni etnoculturale: puritatea uimitoare a aerului, curburile capricioase ale dealurilor, petele de culoare ale semănăturilor şi fâneţelor, respectiv bogăţia deosebită şi aproape unică pe care Ţara Călatei o prezintă la nivel mondial în privinţa costumelor şi dansurilor populare.
Festivalul se va desfășura anul acesta în locurile deja cunoscute – Piața Unirii, Muzeul de Artă, Muzeul Etnografic, strada Potaissa, Grădina cu ruine, excepție făcând strada Mihail Kogălniceanu, care se află în proces de modernizare.
Scena din Piața Unirii va fi, de miercuri, 17 august, gazda a două concerte în fiecare seară, artiștii care vor concerta aici fiind, printre alții, Varga Miklós and Band, Republic, Budapest Klezmer Band, Loose Neckties Society și Bagossy Brothers Company. Tot Piața Unirii va găzdui începând de marți, 16 august, și Festivalul Internațional de Folclor ’’Sfântul Ștefan’’, aflat la a XXIV-a ediție, și la care participă mai multe grupuri de dans popular din Europa.

Concerte vor exista și în curtea Muzeului de Artă, pe scena numită din acest an Petőfi, precum și în Curtea Tineretului de pe strada Iuliu Maniu. Dacă pe scena Petőfi publicul îi va putea asculta pe  BRVLG, Meg Egy Cukorka, Eztán Együttes, Rafael Mario Trio, Szintaxis, Horányi Youlï sau 3AD, în Curtea Tineretului se vor putea bucura de Tárkány Művek, Ötödik Évszak, DJ BobbySkolo, DJ Hunay, KMDT JAM și mulți alții.

Un moment de mare atracție pentru public va fi cu siguranță deschiderea, după trei ani de restaurări, a turnului Bisericii Sf. Mihail. Acesta va putea fi vizitat pe tot parcursul festivalului începând de luni, 15 august, între 10:00-17:00, pe baza unei înregistrări prealabile la Info Point în Piaţa Unirii sau online pe www.zilelemaghiare.ro. Grupurile formate din câte 20 de persoane vor urca din jumătate în jumătate de oră.

Și în acest an publicul va avea parte de tururi ghidate conduse de curatori vorbitori de limba română, tururi în care vor descoperi poveștile clădirilor de pe strada Kogălniceanu, bijuteriile baroce ale Clujului și cele din perioada regelui Matia, vor afla istoria orgilor renovate ale Bisericilor Sf. Mihail şi Evanghelică-Luterană Pietati și în care vor putea admira lucrările expoziției de artă bisericească Ars Sacra Claudiopolitana, organizată de Parohia Romano-Catolică Sfântul Mihail.

În cadrul ediţiei din acest an a Zilelor Culturale Maghiare, Teatrul Maghiar de Stat din Cluj va prezenta patru spectacole cu subtitrare în limba română. Este vorba despre „Ce-aș fi eu fără tine?” – susținut de Teatrul Cetății din Gyula (marți, 16 august, ora 20:00, Sala Studio), „Tinerii barbari” – o coproducţie a Teatrului Maghiar de Stat din Cluj şi a Teatrului Cetăţii din Gyula (miercuri, 17 august, ora 20:00, Sala Studio), „Romeo şi Julieta” (joi, 18 august, ora 19:00, Sala Studio) și „Patimile lui Hristos de la Şumuleu-Ciuc”. spectacol-invitat susţinut de Teatrul Naţional din Budapesta și Ansamblul Naţional Maghiar de Dansuri (sâmbătă, 20 august, de la ora 19:00). Biletele de intrare pentru spectacolele prezentate de trupa clujeană pot fi procurate de pe site-ul de internet www.biletmaster.ro, urmând să fie puse în vânzare şi la casieria teatrului începând din data de 8 august.

Intrarea la evenimentele festivalului va fi gratuită, cu excepția spectacolelor de la Teatrul Maghiar de Stat Cluj.

Programul complet al festivalului se poate vedea aici: https://zilelemaghiare.ro/program/

Sperăm să veniți în număr cât mai mare la festivalul nostru!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.