14-21 august Zilele Culturale Maghiare

14 – 21 august 2016, ora 09:00, Piata Unirii, Cluj-Napoca

Zilele Culturale Maghiare – a 6-a ediţie

Zilele Culturale Maghiare din Cluj (ZCMC), manifestare aflată la a şasea ediţie, are printre obiectivele sale principale o prezentare complexă a culturii maghiare şi familiarizarea clujenilor de etnie română cu aceasta.

Acest festival reprezintă o oportunitate pentru comunitatea maghiară de a-şi afirma diversitatea, puterea sa creatoare de valori, dar şi un cadru propice pentru consolidarea unui dialog româno-maghiar nu doar în plan cultural, ci şi în alte planuri ale vieţii sociale.

Sărbătorirea fondării oraşului este un alt obiectiv al Zilelor Maghiare. La 19 august 1316 Carol Robert de Anjou redă Clujului privilegiile şi ridică aşezarea la rang de oraş (civitas).

Zilele Maghiare şi-au propus, încă de la prima ediţie, crearea unui cadru pentru întâlnirea comunităţii maghiare clujene cu zecile de mii de clujeni care au ajuns pe ate meleaguri.
Clujul, în calitate de capitală culturală a Transilvaniei, îi aşteaptă în fiecare an să revină acasă pentru a sărbători împreună şi pentru a consolida sentimentul de apartenenţă la aceeaşi comunitate.

Stabilirea şi menţinerea de legături cu localităţi din ţară şi din străinătate este un obiectiv deloc de neglijat al festivalului.

Rolul Clujului în trecutul şi prezentul maghiarimii din Ardeal şi din bazinul Carpaţilor este indiscutabil. Zilele Maghiare sunt o excelentă oportunitate pentru prezentarea vieţii culturale a populaţiei maghiare din Cluj. Festivalul are, anual, mai mulţi invitaţi din Ardeal şi din bazinul Carpaţilor. Astfel dorim să ne asigurăm că relaţiile actuale vor evolua şi se vor dezvolta. În concordanţă cu noul program de cooperare naţională, manifestările îşi propun să contribuie la dezvoltarea relaţiilor dintre diferitele localităţi şi să consolideze relaţiile de înfrăţire existente.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.