14 – 28 iulie 2023, ora 18:00, La Cave, str. IIC Brătianu, nr. 22

Expoziția Lueurs et Fantômes, Vincent Croguennec

Curator: Xenia Tinca

Proiectul ̂ (Străluciri și fantome) s-a născut la Moulin du Got din Limousin, o fabrică de hârtie unde Vincent Croguennec a avut șansa unei rezidențe artistice de două luni în 2019.

„Am dorit să abordez problematica așa numita criză a migrației din Europa, care m-a bulversat profund. Mi s-a părut că textul Prefața în proză de Benjamin Fondane oferă o perspectivă revelatorie asupra a ceea ce se întâmplă în pragul ușii noastre, în Mediterana și în alte părți. El atrage atenția asupra marelui absent dintre toate aceste cifre, toate aceste anunțuri politicianiste, toate aceste politici brutale de excludere, toate aceste temeri fluturate, lașități contabile, teorii rasiste grețoase, centre de detenție și sârme ghimpate: omul.”
Pentru a însoți acest text, artistul combină materialitatea hârtiei cu o serie de imagini create special pentru această ocazie. Astfel, foaia de hârtie devine nu „doar” suport, ci lucrarea în sine. Cu o lanternă în mână, vizitatorul este invitat să caute, să se plimbe printre cuvintele și imaginile pe care le descoperă pe măsură ce înaintează în expoziție.
Vincent este artist ilustrator. După un bacalaureat în arte aplicate la liceul Vauban din Brest, o licență în ilustrație la școala Estienne Paris și un masterat în imagini narative în cadrul școlii de Arte Decorative din Strasbourg, a integrat colectivul artistic Briche Foraine din Saint-Denis, încă de la fondarea sa în 2012.
Desenul îl poartă în aventuri palpitante: realizarea unui documentar desenat al poveștii uzinei Remarul din Cluj, realizarea de afișe pentru evenimente și spectacole, desen de presă, fabricarea unui carusel, design de scenă pentru compania de teatru de marionete Anges au Plafond sau crearea unei fabrici de monștrii la Centrul Pompidou…
Expoziția Lueurs et Fantômes va putea fi vizitată până în data de 28 iulie 2023.
Program de vizitare: luni–vineri: 10:00–17:00