14 aprilie Opera Carmen

Joi, 14 aprilie 2016, ora 18:30, Opera Maghiara, str. Emil Isac, nr. 26-28

Georges Bizet – Carmen

Opera Maghiară din Cluj vă dă întâlnire cu nemuritoarea operă Carmen de Georges Bizet. Compusă la sfârșitul vieții, după crearea a nu mai puțin de zece lucrări dramatice care s-au jucat pe scenele lirice franceze, ”opera operelor” – după cum o numește cel mai înfocat admirator al ei, filozoful Nietzsche -, a întrunit un număr mare de critici la premiera pariziană din 3 martie 1875. Subiectul, prelucrat de libretiștii Henri Meilhac si Ludovic Halévy dupa povestirea cu același nume de Prosper Merimée, a șocat. Atmosfera exotică, senzualitatea nedisimulată a personajului principal, finalul violent toate au ofensat morala burgheziei vremii. Au fost însă și voci care au apreciat opera Carmen la adevărata sa valoare, printre ei Camille Saint-Saens și filozoful german amintit, care-i aduce un adevărat elogiu în celebra sa carte ,,Cazul Wagner”. ,,Ieri am ascultat capodopera lui Bizet- vă vine să credeți?-pentru a 20 a oară” mărturisea Nietzsche în debutul cărții.

Bizet, a murit după trei luni de la premieră și nu a bănuit notorietatea pe care o va cunoaște capodopera sa. ”Carmen” s-a născut din aliajul unor arii, coruri, interludii, scene de o intensă pasionalitate reflectând caracterul personajelor, situațiile dramatice, atmosfera. Carmen, o frumoasă și temperamentală gitană, îl va seduce pe Don Jose care, de dragul ei va părăsi cariera militară și va deveni contranbandist. Va renunța și la iubita sa Micaela ce încearcă să-l readucă pe calea cea bună. Iubirea Carmencitei însă se va stinge la fel de iute cum s-a aprins, Escamillo, toreadorul devenind ținta următoarei sale cuceriri. Don Jose rănit, disperat, orbit de durere se va răzbuna ucigând-o.

Pentru această tragică poveste Bizet a creat o muzică de un exotism distinctiv iberic în pofida faptului că nu a vizitat niciodată Spania. Celebrele arii-dansuri Habanera, Seguidila conturează temperamentul și pasionalitatea gitanei, în contrast cu aria Micaelei, în stilul bel canto-ului francez de grand opera. Aria cuceritorului toreador este un marș triumfător pe când personajul Don Jose are partitură emoțională extrem de complexă împletită cu motivul apăsător al destinului implacabil. Capodopera lui Bizet a reușit să pătrundă în conștiința publicului de pretutindeni fiind astăzi printre primele trei cele mai populare opere ale lumii.

Libret de Henri Meilhac și Ludovic Halévy, după nuvela omonimă a lui Prosper Mérimée

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.