14 august Din visul muzei adormite

Luni, 14 august 2017, ora 12:00, Universitatea de Artă şi Design, Piața Unirii, nr. 31

Pret bilet: 10 lei/ adulţi; 5 lei/ copii

Din visul muzei adormite

Universitatea de Artă şi Design din Cluj-Napoca organizează o dublă manifestare expoziţională cu titlul „Din visul muzei adormite…” în cadrul căreia va fi prezentată iubitorilor de artă o expoziţie de pictură şi sculptură a profesorilor de la UAD Cluj-Napoca, precum şi o expoziţie de fotografii realizate de Brâncuşi în atelierul său, documente care fac parte din colecţia universităţii noastre.Evenimentul este cu atât mai important cu cât el marchează o premieră, şi anume deschiderea Casei Matei către marele public interesat, şi deopotrivă curios, să pătrundă în atmosfera acestei clădiri simbol a istoriei şi culturii clujene.

Edificiu ce adăposteşte în prezent biblioteca şi sălile pentru cursurile teoretice ale Universităţii de Artă şi Design din Cluj-Napoca, precum şi Galeria Casa Matei, clădirea, emblematică pentru oraşul nostru, a fost locul în care s-a născut regele Matia Corvinul. De-a lungul timpului clădirea a suferit numeroase intervenţii şi a găzduit diferite instituţii şi colecţii, devenind în 1950 sediul Institutului de Arte Plastice „Ioan Andreescu” transformat, mai apoi, în Academia de Arte Vizuale „Ion Andreescu”, iar în 2001 în Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Din dorinţa de a veni în întâmpinarea iubitorilor de artă şi cultură, începând cu această vară, Casa Matei îşi deschide porţile oferind publicului o serie de manifestări expoziţionale special concepute pentru a introduce clădirea într-un circuit turistic şi a oferi posibilitatea vizitării acestui monument arhitectonic simbolic pentru Cluj-Napoca.

Astfel, sub titlul generic „Din visul muzei adormite…”, Galeria Casa Matei va găzdui expoziţia de pictură şi sculptură a profesorilor de la UAD Cluj-Napoca, pentru ca în holul de la etajul I să fie amenajată o expoziție dedicată fotografiilor realizate de Constantin Brâncuși, documente din colecția instituţiei, păstrate în biblioteca UAD.

Accesul publicului în Casa Matei se va face zilnic între orele 12 – 18, tariful biletului de intrare fiind de 10 lei pentru adulţi şi de 5 lei pentru copii cu vârste de peste 12 ani, studenţi şi pensionari. Copiii cu vârsta sub 12 ani, precum şi reprezentanţii presei şi ai unor instituţii de profil, artistice şi culturale, vor beneficia de gratuitate în cazul vizitării Casei Matei. Menţionăm că sumele obţinute în urma plăţii biletului de intrare în Casa Matei vor fi folosite pentru conservarea şi restaurarea Casei Matei în vederea creşterii accesului publicului la „întâlnirea” cu acest edificiu cu o istorie aparte.

Ezpozita ramane deschisa spre vizitare pana in data de 09 septembrie 2017.

Program de vizitare: zilnic 12:00 – 18:00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.