Joi, 14 ianuarie 2021, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziția Homo Sum, Bruno Maria Bradt

Muzeul de Artă Cluj-Napoca și revista de cultură Tribuna vă invită să vizitați expoziția Homo Sum a artistului Bruno Maria Bradt.

„Născut în 1962 la Timișoara, Bruno Maria Bradt a urmat cursurile Liceului de Artă din orașul natal și ale Academiei de Arte “Ion Andreescu” din Cluj.

În 1984, emigrează în Germania, unde urmează și absolvă secția de design a Academiei de Arte din Nürnberg și se afirmă în designul industrial și cel publicitar, fără să uite nici o clipă dragostea lui pentru desen, asupra căruia s-a concentrat în ultimii zece ani.

Finalist al celui mai important concurs de artă din Franconia, Nürnberger Nachrichten Kunstpreis, și premiat al Consorțiului artistic Erlangen, una dintre cele mai dragi recunoașteri rămâne pentru el Premiul I pentru desen al Olimpiadei Naționale a Liceelor de Artă, obținut la Cluj, în 1980.

Într-un arc peste timp, exact patruzeci de ani mai târziu, Bruno Maria Bradt revine în România cu o expoziție impresionantă, Homo Sum (“om sunt”, din dictonul latin “Om sunt, și nimic din ceea ce e omenesc nu îmi e străin”), la invitația revistei de cultură „Tribuna”, în sălile și sub patronajul Muzeului de Artă din Cluj.

Începând de joi, 17 decembrie, vizitatorii Palatului Bánffy vor putea vizita expoziția și vor putea admira o succesiune de lucrări de mari dimensiuni, realizate în creion, pastel, guașe și cărbune pe carton, împletind fragmente autobiografice cu portrete monumentale ale unor cunoscuți și necunoscuți, într-un stil inconfundabil, care îmbină tehnica desenului clasic cu efecte vizuale moderne, perspective neobișnuite, aeriene și efecte 3D impresionante.

Cea mai cunoscută lucrare a sa, “12”, cu referire la cei doisprezece apostoli, prezentată publicului din Nürnberg, Erlangen si Würzburg, Germania, este și cea mai complexă: o suită de lucrări realizate de artist cu oameni ai străzii, pentru care s-a documentat câteva luni în adăposturile din Nürnberg și a cunoscut multe și dureroase povești.

Arta desenului, până nu demult în declin și nedrept neglijată, găsește în Bruno Maria Bradt un reprezentant care reușește să îmbine strălucit o viziune artistică modernă, proaspătă și inovatoare cu o impecabilă tehnică de sorginte renascentistă” (Dr. Cristina Simion).

Program de vizitare: 10.00 – 17.00