14 iulie Ultimul căldărar

  • 13/07/2017
  • Cinema

Vineri, 14 iulie 2017, ora 00:00, Electric Castle, com. Bontida, jud. Cluj

Ultimul căldărar – in cadrul Electric Castle

Vineri, la miezul nopții, puteți vedea documentarul Ultimul căldărar, în cadrul EC Sessions by NN. Documentarul regizat de fotograful Cosmin Bumbuț și jurnalista Elena Stancu de la Teleleu a câștigat premiul pentru debut la TIFF 2017, Special Mention for Independent Filmmakers la Millenium Documentary Film Festival 2017, premiul pentru Cea mai bună imagine la Docuart 2016 și locul II la Premiile Superscrieri 2016, categoria TV&video-jurnalism.

Geo, un tânăr căldărar din Corcova, România, nu poate să-și întrețină soția și băiatul de șase ani. Țăranii din satele din împrejurimi nu mai cumpără obiectele din aramă făcute de căldărari – cazanele, ibricele, oalele și fărașele pe care le vindeau prin sate. Căldărarii bătrâni încă mai lucrează cazane de aramă pentru puținii lor clienți, dar tânăra generația pleacă în Franța să caute fier vechi la groapa de gunoi și în Belgia, la cules de mere. Aproape jumătate dintre căldărarii din Corcova sunt plecați din țară.

Geo a fost și în Franța, la fier vechi, și în Belgia, la mere. A învățat repede franceza și a strâns suficienți bani ca să-și facă o casă în Corcova. Geo și soția lui, Marina, se pregătesc acum să plece din nou în Franța, însă viața de acolo e dificilă pentru ei. Trăiesc în barăci, printre gunoaie și șobolani, în condiții foarte proaste în comparație cu ce au acasă. Dar mersul „afară“ e singura soluție pe care o au ca să trăiască – meseria lor tradițională dispare, iar școala au abandonat-o la 12, respectiv 13 ani, atunci când s-au căsătorit.

Puteți vedea trailerul filmului aici: https://vimeo.com/162246307.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.