15-25 iunie Expoziția Bánffy Miklós, polihistorul Transilvaniei

Expoziția Bánffy Miklós

15 – 25 iunie 2023, ora 18:00, Muzeul de Artă, P-ța Unirii, nr. 30

Expoziția Bánffy Miklós, polihistorul Transilvaniei

Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, și Institutul Liszt – Sfântu Gheorghe vă invită să vizitați expoziția „Bánffy Miklós, polihistorul Transilvaniei”.

Vernisajul va avea loc în data de 15.06.2023, de la ora 18:00. Cu această ocazie, vor lua cuvântul: Csaba Grezsa, Consulul General al Ungariei la Cluj-Napoca, Gyula Szép, directorul Operei Maghiare din Cluj,  Lucian Nastasă-Kovács, managerul Muzeului de Artă Cluj-Napoca și Zsuzsanna Szebeni, curatorul expoziției, directoarea Institutului Liszt.

Expoziția este un omagiu adus lui Bánffy Miklós, în acest an împlinindu-se 150 de ani de la nașterea sa. Cu această ocazie, Institutul Liszt din Sfântu Gheorghe, împreună cu Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, doresc să aducă în fața publicului multiplele fațete ale unui intelectual transilvănean, care pe parcursul vieții a avut mai multe activități care au definit viața politică și culturală a Transilvaniei. Bánffy Miklós a fost scriitor, politician, artist vizual, om de teatru, ilustrator de carte, scenograf, caricaturist, iar creațiile sale se află sub paladiul unei diversități ieșite din comun. Pentru publicul clujean și transilvănean, Bánffy Miklós a fost un adevărat polihistor. Cu ocazia expoziției, vor fi prezentate câteva reconstituiri de costume realizate de Bánffy pentru spectacolul de operă a lui Béla Bartók, „Castelul Prințului cu barbă albă”. Totodată, vizitatorii vor putea vedea și ilustrații de carte, respectiv ilustrații realizate de Nicolette Jelen-Bánffy, apărute în volumul de nuvele a lui Bánffy Miklós.

Expoziția va rămâne deschisă publicului spre vizitare până în data de 25 iunie 2023.

Program de vizitare: 10.00 – 17.00 Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.