15 iunie Literatură și istorie

Literatură și istorie

Miercuri, 15 iunie 2022, ora 12.00, Uniunea Scriitorilor din România-Cluj, str. Universității, nr. 1

Literatură și istorie – conferinta

Mircea Popa va vorbi despre „Eminescu, Geniu pustiu, și Avram Iancu” în cadrul ciclului de conferințe „Literatură și istorie” organizat de Uniunea Scriitorilor din România – Filiala Cluj.

Conferința va fi urmată de lansarea volumului „Avram Iancu. Dramă. 1934” de Lucian Blaga (Ediție îngrijită, Prefață și Dosar critic de Mircea Popa; Editura Școala Ardeleană), un proiect editorial apărut la 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu, sub egida Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Sebeș și al Centrului Cultural „Lucian Blaga” Sebeș.

Prezintă: Ioan Bolovan.
Despre Colecția Avram Iancu 150: Vasile George Dâncu.

„«Avram Iancu» nu este o dramă «istorică» în sensul obișnuit al acestui cuvânt. «Istoric» e oarecum numai cadrul acestei drame. Evenimentele din care se țese drama se petrec în anul de răscruce 1848, dar și mai târziu. În drama mea am încercat, pe cât cu putință, să ridic subiectul dincolo de contingențele istorice și să adâncesc perspectivele, pentru ca sa dau, într-un cadru aproape de legendă sau de mit, tragedia umană a unui conducător și, dacă nu se pare prea pretențios, a unui neam. Drama mea e deci istorie înălțată la potență mitică, realitate crescută dincolo de sine însăși.” (Lucian Blaga)

„Piesa lui Blaga a fost socotită un eveniment de maximă importanță în dramaturgia noastră. Alegându-l drept personaj pe cel mai iubit și mai venerat erou al poporului român din Transilvania, Blaga a reușit să surprindă sensul istoric al luptei pentru libertate și neatârnare, făcând din citadela Munților Apuseni un adevărat stat românesc, condus de un lider providențial care întruchipa așteptarea de secole a poporului împilat. Tocmai de aceea i s-a acordat și sensul mitologic al trimisului de dincolo de timp. Acest rol justițiar eroul nostru l-a înțeles mai bine ca alții, intuind sosirea sorocului mult așteptat. Luând în propriile mâini destinul istoric al neamului său, Avram Iancu a făcut istorie și a înscris momentul acesta în răbojul eternității. În vecia Munților Apuseni, numele său a rămas scrijelit cu litere majuscule.” (Mircea Popa)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.