15 octombrie Vox Nihili – în culisele dansului contemporan

Vox Nihili

Joi, 15 octombrie 2020, ora 19:00, online

Vox Nihili – în culisele dansului contemporan

Vox Nihili – Dansul a reprezentat o modalitate de exprimare a celor mai vaste sentimente încă de la începutul istoriei. Chiar dacă inițial a fost folosit în scopul ritualurilor, de-a lungul timpului, creativitatea și nevoile oamenilor au trecut dansul prin mai multe categorii: ritualic, de curte, ca joc, poveste. Astfel au luat naștere diferite stiluri ale dansului, printre care dansurile de societate, folclor, baletul clasic, și streetdance.

Dansul contemporan datează încă de la începutul secolului XX ca o mișcare pornită împotriva structurii rigide, plină de reguli și repetitivitate a baletului. Ca un act de rebeliune, principiile și vocabularul dansului clasic au fost înlocuite cu ideea libertății de mișcare și exprimare. Atunci când baletul cerea excelență și impunea o ținută specifică prin strictețea mișcării, în contextul socio-economic și evenimentele istorice ale vremii, un val de artiști moderni a dorit să depășească stagnarea cauzată de austeritatea dansului clasic. Așa a apărut ceea ce s-a numit ‘dansul liber’ la început. Mișcarea a devenit un subiect de cercetat și experimentat, iar latura artistică a dat contur dansului expresionist. Dansul a început treptat să fie influențat din ce în ce mai mult de individualitatea artiștilor, de cultura și tradiția acestora, precum și de îmbinarea diferitelor stiluri.

Așadar, dansul contemporan s-a bucurat de diferite interpretări, de la expuneri realiste cu interes pentru mișcarea fizică, la abordări conceptuale, experimentale, cu accentul pe proces în locul piesei finale. În ultimul timp, direcția principală în care în domeniul dansului în secolul XXI se îndreaptă poartă amprenta interdisciplinarității, combinând mai multe forme de artă precum pictura, poezia, lucrând creativ și cu ramuri științifice și tehnologice asemenea matematicii și roboticii. Exact acest concept este cel care promovează originalitatea și inspiră spre a construi lucruri noi prin aprofundarea mai multor zone de interes.

Evenimentul Vox Nihili face parte din proiectul Pauza de Dans. Pauza de Dans este un proiect prin care Fabrica de Pensule dorește să susțină și să promoveze difuzarea proiectelor coregrafice în rândul publicului tânăr.
Proiect organizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al municipiului Cluj-Napoca.
Proiect cultural co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării. Vox Nihili

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.