Vineri, 16 aprilie 2021, ora 19:00, online

Acces gratuit

Iubire și atât… – spectacol

Marius Vlad Budoiu – tenor
Larisa Pentea – la pian

Opulentă, aventuroasă și hipnotizantă, muzica interbelică fascinează și cucerește cu aceeași intensitate cu care a fost creată. Les Années folles – precum i-au denumit francezii sau The Roaring Twenties – pentru americaniperioada anilor 1920-1930 a fost la fel de strălucitoare și efervescentă în Germania, unde Goldene Zwanziger (trad. Strălucitorii ani douăzeci) au devenit o perioadă a explorărilor și inovațiilor îndrăznețe. Universul muzical cunoștea la rândul său tehnici moderne, intersectate cu armonii mai vechi, creând împreună un sincretism magnetic. El se regăsește în musicalurile faimoase și operetele rezonante ale epocii, în care suntem invitați să pășim cu prilejul acestui recital.

Arii și lieduri pline de romantism ni-i dezvăluie pe cei mai apreciați compozitori ai momentului: de la Robert Stolz – artistul austriac celebru pentru muzica sa de film și semnatarul muzical al primei pelicule germane cu sonor; la Emmerich Kálman – o figură proeminentă în conturarea operetei vieneze; inconfundabilul Franz Lehár; dar și Richard Tauber, Hand May, Ralph Benatzky și Rotter-Erwin, la rândul lor apreciați pentru amprenta lăsată asupra muzicii germane.

Printre titlurile recitalului regăsim: „Adieu mein kleiner Gardeoffizier” și „Das Lied ist aus” – din musicalul romantic omonim, realizat pe muzica lui R. Stolz (1930), asemeni liedului „Ich liebe dich!” din musicalul Zauber der Boheme, inspirat de celebra capodoperă pucciniană (1937); „Du bist die Welt für mich” de R. Tauber (din opereta cu același nume – 1953); „Ein Lied geht um die Welt” de H. May, din captivantul film german omonim (trad. Un lied face înconjurul lumii) – 1933; Es muss was Wunderbares sein de R. Benatzky (Im weißen Rössl)- 1930; „Hab‘ ein blaues Himmelbett” de F. Lehár – din opereta Frasquita (1922); dar și „Komm, Zigany” din opereta Gräfin Maritza (trad. Contesa Marița – 1924) de  E. Kalman.

De altfel, acesta din urmă mărturisea în volumul de amintiri: „Am încercat să scriu muzica de dragul muzicii și nu din alte considerente. […] Cel mai mic cântec, cel mai neînsemnat vals trebuie să poarte scânteia care să electrizeze publicul și să-l cucerească”. Întocmai așa face și acest recital, prin ritmurile sale energice, pline de culoare și parfum, interpretate cu măiestrie de tenorul Marius Vlad Budoiu, acompaniat la pian de Larisa Pentea. Va fi o bucurie să îi urmărim pe scena virtuală!

Întâlnirile noastre săptămânale, fie și virtuale, sunt cel mai frumos simbol al legăturii speciale dintre artiști și dumneavoastră, spectatorii noștri. Vă suntem recunoscători pentru dedicarea cu care ne-ați rămas alături în aceste timpuri dificile pentru întreaga lume și sensibile pentru cultură. Vom continua să vă împărtășim toate spectacolele noastre online cu aceeași bucurie, în regim gratuit.

Aceia dintre dumneavoastră care doresc să acorde un sprijin suplimentar Operei, o pot face cu ocazia fiecărei transmisii, prin achiziționarea unui bilet onorific

Vă invităm să descoperiți detaliile și categoriile acestuia pe: https://bit.ly/30wMY2z – site ce permite și achiziția directă.

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag pe scena virtuală! Iubire și atât…