16 august – 24 septembrie 2023, ora 15:00, Muzeul Etnografic al Transilvaniei, str. Memorandumului, nr. 21

Expoziția In memoriam Gyarmathy Zsigáné

Muzeul Etnografic al Transilvaniei, instituție publică de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, în colaborare cu Arhivele Naționale – Direcția Cluj, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei și Biblioteca Centrală Universitară „Lucian Blaga” vă invită să participați la expoziția „In memoriam Gyarmathy Zsigáné”.

Hory Etelka s-a născut la Mănăstireni, iar după căsătoria cu Gyarmathy Zsigmond a trăit până la sfârșitul vieții în Huedin. Deși a fost o scriitoare prolifică a timpului, posteritatea își amintește de ea în primul rând ca și creatoarea industriei casnice textile din zona Călata.

Expoziția se concentrează pe personalitatea acestei doamne remarcabile, care își folosea talentul, energia sa excepțională, abilitățile organizatorice și calitățile sale de personalitate publică în beneficiul zonei natale, Călata. Oferind o selecție din moștenirea d-nei Gyarmathy, păstrată în patru colecții publice (piese ceramice, port tradițional, textile de interior, documente scrise și vizuale), expoziția ne introduce și în atmosfera artei populare din zona Călata de la sfârșitul secolului al XIX-lea care a atras atenția cercetătorilor, artiştilor şi a publicului larg maghiar deopotrivă, prin bogăţie, diversitate şi personalitate.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 24 septembrie 2023.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.