16 februarie Forța Destinului

Duminică, 16 februarie 2020 ora 18:30, Opera Naţională Română, Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 2-4

Pret bilet: intre 30 si 100 lei

Forța Destinului (La Forza del Destino), Giuseppe Verdi

Operă în 4 acte de Giuseppe Verdi, după un libret de Francesco Maria Piave.

Cea de-a douăzeci şi patra operă scrisă de Verdi, Forţa destinului, a fost prezentată în premieră mondială la Opera Imperială din Petersburg, la 10 noiembrie 1862, cu artistele Barbot şi Nantier-Didiée, cu Tamberlick, Graziani, De Bassini şi Angelini în rolurile principale.

O primă caracteristică ce se impune a fi subliniată referitor la noutatea reprezentată de opera Forţa destinului privită în ansamblul creaţiei verdiene, constă în interesanta combinaţie a momentelor de largă extensie sau doar a unor elemente, comice şi tragice, cu determinanta pondere a celor din urmă. Opera posedă o indubitabilă vigoare muzicală, un limbaj rafinat, superior elaborat din punct de vedere al realismului, celor anterioare. Aceste trăsături se regăsesc din primele acorduri ale uverturii, devenită de mult o celebră piesă concertantă, executată pretutindeni de către mari orchestre. Ea se ascultă cu bucuria descoperirii, de cei ce nu cunosc încă opera aceasta plină de muzică a veşnic inspiratului Verdi, care ştia să inventeze melodii emoţionante şi să emoţioneze prin cavalcada all’italiana  a pasajelor vioaie. De la prima scenă introductivă, invenţia melodică a compozitorului este continuu debordantă şi nu există niciun moment de scădere a tensiunii inspiraţiei.

Portretele umane şi şarjele sugestive din scenele de mase, împreună cu ariile şi duetele de un puternic dramatism dau un farmec peren operei La forza del destino, iar publicul iubitor al genului liric dispune de un nou prilej de a contempla geniul melodic şi dramatic al lui Giuseppe Verdi.

Vârsta recomandată 12+

Spectacolul are trei pauze și se încheie în jurul orei 21:45

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.