16 iulie Expoziția Magia Culorilor. In memoriam Palkó Csaba

Expoziția Magia Culorilor

Duminica, 16 iulie 2023, ora 10:00, Muzeul de ArtaPiața Unirii, nr. 30

Expoziția Magia Culorilor. In memoriam Palkó Csaba

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție publică de interes județean, care funcţionează sub autoritatea Consiliului Judeţean Cluj, organizează expoziția „Magia Culorilor / In memoriam Palkó Csaba” (pictură, grafică).

Vernisajul va avea loc joi, 29 iunie 2023, de la ora 17:00, în sălile de expoziții temporare ale Muzeului de Artă. La deschidere, vor lua cuvântul Lucian Nastasă-Kovács, managerul instituției, Tibori Szabó Zoltán, jurnalist, și Portik Blénessy Ágota, curatorul expoziției.

Palkó Csaba, născut la Cluj pe 24 noiembrie 1965, a avut o carieră artistică regretabil de scurtă, dar totodată complexă și cu o tentă individuală de neconfundat. După terminarea Liceului de Artă din Cluj-Napoca, și-a continuat studiile la Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu” și la Universitatea de Arte Decorative din Budapesta, la secția de ceramică-sticlă, apoi – stabilindu-se la Pécs – la Universitatea „Janus Pannonius”, secția de desen-educație vizuală. Cariera lui de artist a avut un debut promițător, de forță, dar soarta nu i-a îngăduit împlinirea acestuia, părăsindu-ne pe 11 august 1999, la vârsta de doar 34 de ani.

Palkó Csaba a încercat mai multe domenii ale artelor plasice (pictură, grafică, ceramică) la nivel maxim, când s-a stabilit ca pictor și s-a mutat de la Cluj-Napoca la Pécs –, pe pânzele lui de peste un metru pătrat am descoperit, pe lângă figurativul de o exigență consecventă, și acel spirit modern al timpului, care i-a îndreptat pensula spre o reprezentare în stil amplu, cu pete mari, și spre practici compoziționale specifice, neconvenționale.” (Németh Júlia)

Prezenta expoziție este o selecție amplă de picturi, considerate vârfuri ale operei sale, completate de lucrări în pastel, lucrări grafice în cărbune sau gravură, monotipie, linogravură și altele – mai puțin cunoscute, dar cel puțin la fel de importante și ingenioase.

Program de vizitare: 10.00 – 17.00. Ultimul bilet de intrare va fi emis la ora 16:30.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.