16 mai Daliborek și lumea lui albă

Miercuri, 16 mai 2018, ora 16:00, Fabrica de Pensule, str. Henri Barbusse, nr. 59-61

Intrarea liberă

Proiecție Kinedok – Daliborek și lumea lui albă

regia: Vít Klusák
Republica Cehă | 2017
durata: 105 minute

limba vorbită: cehă – subtitrare în limba română

Daliborek este un vopsitor industrial, de aproape 40 de ani, ce încă locuiește cu mama lui, Vera (63 ani). Este regizor amator de filme horror, compune cântece furioase, îi place să se joace pe PlayStation și să stea pe Facebook. Și îl admiră pe Adolf Hitler. Planul lui de a avea o relație serioasă cu o femeie nu s-a concretizat încă.

Documentaristul ceh, Vít Klusák, realizează un portret stilizat al unui neo-nazist blând din Prostějov, Republica Cehă. În ciuda faptului că nu poate să facă rău nimănui, sunt multe lucruri pe care nu le suportă: slujba lui, rromii, evreii, refugiații, homosexualii, pe Merkel, paianjenii și dentiștii. Noul prieten al mamei lui, Vladimir, îl irită deasemenea, în ciuda tentativelor sale de solidarizare. Își urăște propria viață, dar nu știe cum să o schimbe.

Absurdă, corosivă și relaxantă în egală măsură, această tragicomedie investighează viziunea radicală a cehilor obișnuiți și decenți.

Premii și festivaluri:
• 2017 Karlovy Vary International Film Festival (Nominee Best Documentary)
• 2017 IDFA

Biografie regizori:
Vít Klusák (1980) și Filip Remunda au lucrat împreună pentru două documentare care înfățișează rolul pe care îl are media – Czech Dream (2004, Jihlava IDFF 2007) și Czech Peace (2010) – și de asemenea au produs serialul de televiziune ceh – Czech Journal.

KineDok powered by One World Romania este un program de distribuție alternativă de film documentar ce își propune să completeze distribuția clasică și să aducă filmul documentar mai aproape de public. Programul se desfăsoară în paralel în 7 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Norvegia, Bulgaria şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. În cadrul celei de-a patra ediții, 16 documentare produse în țările partenere vor fi proiectate în numeroase spații neconvenționale din țară. Sub forma unei experienţe care trece dincolo de pereţii tradiţionali ai sălii de cinema, Kinedok invită publicul nu doar să vadă un film pe un ecran mare, ci chiar să se întâlnească cu realizatorii sau protagoniştii filmelor favorite într-un mediu informal.

KineDok este un proiect coordonat în România de One World Romania

16 mai Daliborek și lumea lui albă

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll to top