16 mai Expoziția aniversară Romulus Ladea

Romulus Ladea

Duminica, 16 mai 2021, ora 10:00, Muzeul de Artă, Piaţa Unirii, nr. 30

Expoziția aniversară Romulus Ladea

Muzeul de Artă Cluj-Napoca, instituție de cultură care funcționează sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, omagiază, printr-o expoziție aniversară,  viața și creația sculptorului Romulus Ladea, personalitate marcantă a culturii naționale, la împlinirea a 120 de ani de la naștere.

Expoziția este organizată în parteneriat cu Liceul de Arte Vizuale Romulus Ladea și va fi deschisă publicului în perioada 13 – 30 mai 2021. Deschiderea oficială va avea loc in data de 17 mai, ora 12, marcând ziua de naștere a artistului. Vor fi prezenți domnii Vákár István, vicepreședinte al Consiliului Județean Cluj, Lucian Nastasă-Kovacs, director al Muzeului de Artă Cluj-Napoca, Zmicală Gavrilă, director al Liceului de Arte Vizuale, Negoiță Lăptoiu, istoric de artă, Florin Gherasim, curatorul expoziției. De asemenea, de la București vor veni membrii familiei Ladea: Ana, Ioan, Maria, Ana-Magdalena, Matei, Lidia și Iulia Ladea.

Romulus Ladea s-a născut în data de 17 mai 1901 în localitatea bănățeană Jitin. A simțit de timpuriu chemarea spre artă, imbold care l-a călăuzit pe tot parcursul vieții. Formarea profesională a început-o la Școala de Arte și Meserii din Timișoara. Din 1921 este student la București unde, la Academia de Belle Arte, îl are profesor pe sculptorul Dimitrie Paciurea. Aspirând mereu la mai multă cunoaștere, vizitează apoi marile centre artistice și muzee din Europa și își perfecționează pregătirea artistică la Paris unde, în perioada anilor 1924 – 1925, beneficiază de îndrumarea directă a maeștrilor Antoine Bourdelle și Constantin Brâncuși.

Întors în țară a creat, de-a lungul unei jumătăți de veac, o operă care l-a consacrat, multe dintre lucrările semnate Romulus Ladea intrândîn circuitul valorilor naționale. Alături de participarea consecventă la expoziții de grup, lucrările sale au fost prezentate publicului în retrospectivele organizate în mari muzee, cum au fost cele de referință, de la București și Cluj. Sculpturile sale de for public împodobesc numeroase orașe ale țării. Stilul său exprimă eroicul ca atitudine de înfruntare a destinului, dar și dragostea, bunătatea, blândețea și grația. Ladea a exercitat o influență importantă asupra artei românești din secolul XX. După o viață tumultuoasă, respectat, admirat ca artist și ca om, Romulus Ladea a trecut în veșnicie în anul 1970.

Nume importante ale criticii de artă i-au urmărit cu interes devenirea și au scris cronici, studii și monografii antume și postume despre proteica sa creație: Lucian Blaga, Gheorghe Luchescu, Mircea Țoca, Negoiță Lăptoiu sau Adriana Botez-Crainic, autoarea unei monografii exhaustive, din ale cărei considerații redăm următoarele gânduri:

Mitul și eroicul, poeticul iubirii, tandrețea și sentimental sacru sunt valorile perene ale umanismului artei lui Ladea, convertite în estetică elevată și știință a sculpturii. Universal ideatic prolific al  statuarei monumentale dezvăluie grandoarea portretelor și grupurilor compoziționale, susținute de intensa expresie de viață a formei sculptate.

Expoziția ramane deschisă spre vizitare pană în data de 30 mai 2021.

Program de vizitare: miercuri – duminică: 10.00 – 17.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.