16 noiembrie Emil Racoviță – Expediție în trecut

Luni, 16 noiembrie 2015, ora 12:00, Turnul Croitorilor – Centru de Cultură Urbanăstr. Baba Novac nr. 35

Emil Racoviță – Expediție în trecut

Municipiul Cluj-Napoca, în parteneriat cu Institutul de Speologie Emil Racoviță, Serviciul public pentru Administrarea obiectivelor culturale și Centrul de informare turistică al municipiului Cluj-Napoca vă invită Luni, 16 noiembrie 2015, ora 12.00, la vernisarea expoziției Expediție în trecut.

Expoziția Expediție în trecut este dedicată savantului și conține o parte dintre cele mai interesante obiecte care aparțin Colecției Emil Racoviță: microscopul pe care omul de știință l-a utilizat în timpul expediției antarctice „Belgica”, corespondența dintre speolog și o parte din membrii echipajului vasului „Belgica”, caietul cursului de antropologie al studentului Emil Racoviță din timpul studenției lui la Sorbona.

Colecția Emil Racoviță aparține Institutului de Speologie din Cluj-Napoca.

Emil Racoviță (15 noiembrie 1868, Iași – 17 noiembrie 1947, Cluj) a fost un savant, explorator, speolog și biolog român, considerat fondatorul biospeologiei (studiul faunei din subteran – peșteri și habitate subterane de apă).

Racoviță a fost naturalistul expediției antarctice „Belgica”, ocazie cu care a strâns peste 1200 de mostre zoologice și peste 400 de mostre botanice, colecționate din Patagonia până în Antarctica și din explorările oceanice realizate în cursul acestei expediții. Colecția a fost documentată fotografic prin peste 200 de clișee. Cercetările științifice realizate de marele savant asupra cetaceelor (balenelor) sunt considerate studii de referință și la ora actuală. Savantul a studiat comportamentul acestor extraordinare mamifere, de aceea, Emil Racoviță este considerat unul dintre părinții etologiei (studiul comportamentului animalelor).

În 1920, a fondat la Cluj primul Institut de Speologie din lume, rezultatele cercetărilor biospeologice fiind absolut remarcabile: peste 1200 de peșteri explorate în Europa și Africa, o colecție de 50.000 de exponate ale faunei cavernicole.

A fost director al Institutului de Speologie între 1920-1947, senator al României din partea Universității Cluj (1922-1926), rector al Universității din Cluj (1929-1930) și președinte al Academiei Române (1926-1929).

Orar: zilnic 10.00-18.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.