16 scurtmetraje, în competiție pentru trofeele Comedy Cluj 2016

Cineaștii independenți și studenții de la secțiile de film au, anul acesta, șanse egale de a câștiga un trofeu la Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj, în cele două secțiuni dedicate scurtmetrajelor.

Câte 8 producții, independente și studențești, au fost selectate în competiție; Franța este cea mai bine reprezentată țară în selecție, cu patru scurtmetraje, urmată de Spania și Israel, cu câte două propuneri. Italia, Olanda, Finlanda, Rusia, Ungaria, Belgia, SUA și România intră în competiție cu câte un scurtmetraj.

Poveștile din scurtmetrajele independente sunt despre viața de apoi a ateilor („Then what?”), căutarea sunetului perfect („My Awesome Sonorous Life”), întâlniri amoroase eșuate („The Third Date”, „On the run”), chirurgi nemaipomeniți („The Surgeons”), schimbări radicale („Two Together”), jocuri periculoase cu bunica („Grandma, what you’re doing there?”) sau cu ruleta rusească (“Roulette“).

my-awesome-sonorous-life

roulette

the-surgeons

Scurtmetrajele studențești nu sunt mai prejos, abordând cu umor și curaj un viitor în care e legal să-ți ucizi consoarta („Until death do you part”), efectele secundare ale patriotismului („Decree 7.9”), aventurile unui trol înfometat („Fenrik the Troll”) sau viața amoroasă a unor personaje uituce, excentrice sau neadaptate („Anniversary”, „The Postman in Underwear”, „What’s the purpose of bread”, „Happy Burger”). Dintre scurtmetrajele din competiție face parte și „Plan B”. Regizat de studenta UNATC Simona Sava, scurtmetrajul le are în distribuție pe cu Maria Popistașu („Legături bolnăvicioase”, „Marți, după Crăciun”) și Sofia Nicolaescu („Toată lumea din familia noastră”).

plan-b

fenrik-the-troll

the-postman-in-underwear

until-death-do-you-part

Scurtmetrajele studențești vor putea fi vizionate prima dată duminică, 23 octombrie, de la ora 17:30, la Cinema City Iulius Mall, iar scurtmetrajele independente de la ora 19:30, la Cinema Dacia.

În afara competiției, Comedy Cluj include alte două calupuri de scurtmetraje în programul general și un calup de 21 de scurtmetraje de animație, venite din toată lumea: Uruguay, Austria, Singapore, Germania, Portugalia, Marea Britanie și altele.Toate animațiile sunt potrivite pentru copii și pot fi vizionate duminică, 23 octombrie, de la ora 14:00, la Cinema Victoria și duminică, 30 octombrie, de la ora 15:00, la Cinema Florin Piersic.

Filmele prezentate în cele patru secțiuni de scurtmetraje au fost alese din peste 2.000 de producții înscrise. O veste bună este că 12 dintre participanții anilor trecuți s-au reînscris la Comedy Cluj, iar trei dintre aceștia au fost incluși în program: britanicul Smari Gunn cu „The Rook”, israelianul Or Kantor cu „Little Thing” și rusoaica Anna Yanovskaya, câștigătoare în 2014 a Trofeului pentru Cel mai bun scurtmetraj studențesc cu „Goodman”. Ea concurează anul acesta în secțiunea competițională pentru scurtmetraje independente cu „Two Together / Doi Împreună”.

Trofeele pentru Cel mai bun scurtmetraj independent și Cel mai bun scurtmetraj studențesc vor fi decernate în 30 octombrie, în cadrul Galei de închidere a festivalului Comedy Cluj, care va avea loc la Cinema Florin Pierisc, cu începere de la ora 19.

Juriul care va acorda cele două trofee este format din Letiția Ștefănescu, Ștefan Dobroiu și Raluca Bugnar.

Letiția Ștefănescu (născută în 1986) a absolvit în 2010 secția Multimedia: Sunet-Montaj din cadrul UNATC, București. Montează cu egală pasiune documentare și ficțiune, printre care „Aliyah Dada” (regia Oana Giurgiu), recompensat cu premiul pentru Cel mai bun documentar la Premiile Gopo 2016 și Cel mai bun montaj la DocuArt Film Festival 2015, „Sieranevada” (regia Cristi Puiu), selectat în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Cannes 2016 și propus de România la Premiile Oscar 2017 pentru film străin, „Alt Lovebuilding” (regia Iulia Rugină), „O zi bună de plajă” (regia Bogdan Mustață) – scurtmetraj premiat cu Ursul de Aur – Berlinale Shorts 2008, „Să mori de dragoste rănită (r. Iulia Rugină) – Cel mai bun scurtmetraj românesc – TIFF 2014, „Aniversarea” (regia Luiza Pârvu) – Black Pearl Award – Abu Dhabi Film Festival 2010.

letitia-stefanescu-juriu-scurtmetraje-comedy-cluj-2016

Ștefan Doboriu (născut în 1980) a absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. Asiduu consumator de festivaluri, scrie de mai bine de un deceniu despre cinema şi este colaborator principal al Cinemagia.ro, cel mai popular site de film din România. Este şi corespondent pentru România şi Bulgaria al Cineuropa.org, cel mai apreciat portal de cinema din Europa. Se declară un fan al Comedy Cluj, „festivalul care îţi arată în câte moduri extrem de diferite poţi face comedie”.

stefan-dobroiu-juriu-scurtmetraje-comedy-cluj-2016

Raluca Bugnar (născută în 1985) a absolvit Facultatea de Jurnalism UBB Cluj-Napoca și s-a axat pe nișa presei dedicate cinematografiei din 2010. Timp de 6 ani a fost redactor al site-ului CinemaRx.ro și a participat la majoritatea festivalurilor de film din țară. Inclusă între votanții Premiilor Gopo, a făcut parte în 2014 din Juriul de Nominalizări. Coordonator de activități de educație cinematografică pentru copii, ea a moderat nenumărate evenimente de specialitate, precum premiere de gală, sesiuni de Q&A-uri sau lecții de cinema.

raluca-bugnar-juriu-scurtmetraje-comedy-cluj-2016

Festivalul Internațional de Film Comedy Cluj se va desfășurala Cluj‑Napoca, în perioada 21-30 octombrie 2016. Filmele vor putea fi vizionate în 4 spații: Cinema „Florin Piersic”, Cinema „Victoria”, Cinema City – Iulius Mall și Cinema Dacia. Proiecții speciale vor avea loc și în Studio 26.

Comedy Cluj 2016 este organizat de Fundația Europeană pentru Cultură Urbană, cu sprijinul Banca Transilvania și Centrul Național al Cinematografiei.

Festivalul beneficiază de sprijinul Primăriei şi al Consiliului Local Cluj-Napoca.

www.comedycluj.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

blog.aidol.asia youngteens.net a-coon.com xmanyclips