17 februarie Fără un sfanț prin Paris și Londra

Vineri, 17 februarie 2017, ora 18:00, Librăria Humanitas, str. Universitatii, nr. 4

Lansare de carte – Fără un sfanț prin Paris și Londra, G. Orwell

La Librăria Humanitas din Cluj va avea loc un eveniment dedicat volumului Fără un sfanţ prin Paris şi prin Londra, de George Orwell, apărut de curînd în colecția „Biblioteca Polirom”, și în ediție digitală, traducere din limba engleză de Vali Florescu.

Vor vorbi despre carte: Codruța Simina și Adrian Teleșpan

Prima carte a lui George Orwell, Fără un sfanţ prin Paris şi prin Londra este o relatare emoţionantă şi foarte detaliată a celor cîţiva ani de sărăcie autoimpusă prin care a trecut scriitorul după ce s-a întors din Birmania. Aflat în căutarea propriei voci narative, Orwell repudiază societatea „respectabilă” şi explorează viaţa defavorizaţilor sorţii, trăind în cămăruţe mizere şi spălînd vase în bucătăria încinsă ca un cuptor a vreunui hotel parizian sau învîrtindu-se printre cerşetorii excentrici ai Londrei, al căror limbaj pestriţ îl înregistrează fidel. Figurile surprinzătoare de cocote, drogaţi, cerşetori care folosesc ziare pe post de lenjerie şi cerşetori schilozi cu talente filozofice pe care le aduce în scenă Orwell dezvăluie chipul hîd al sărăciei, care pune sub semnul îndoielii orice urmă de umanitate. Fără un sfanţ prin Paris şi prin Londra urmează să fie adaptată pentru marele ecran, după un scenariu de Lee Hall, de către regizorul scoţian Kevin Macdonald.

„Orwell îşi observă personajele cu mare atenţie şi nu stilizează lumea pe care o descrie: cititorul vede astfel, neschimbat, tot ce vede şi scriitorul.” (The New York Times Book Review)

„Un portret viu, plin de culoare al unei lumi ieşite din comun.” (The Times Literary Supplement)

„Autentică, deloc exagerată, inteligent scrisă.”
(The New Republic)

„O lectură extraordinară, o carte excelentă şi o mărturie de incontestabilă valoare despre societatea modernă.” (London Evening Standard)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.