17 Iulie ORIGINS

Marți, 17 Iulie 2018, ora 19:00, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, str. Constantin Daicoviciu, nr. 2 

.Spectacolul ORIGINS

“ORIGINS” – un recital extraordinar al flautistului Matei Ioachimescu și a marimbafonistei Irina Rădulescu. Spectacolul “ORIGINS” va aduce în prim plan două instrumente fascinante flautul și marimba, instrumente ce își au originile în cele mai străvechi timpuri.

Deși recitalul ne va încânta cu o serie de partituri moderne, acestea reunesc elemente originare din muzica celtică, afro-americană, spaniolă, japoneză, dar și de inspirație folclorică transilvană, macedoneană sau din tango-ul argentinian.

Felix Marcu, directorul MNIT, afirmă: „Spectacolul „ORIGINS” este un program plin de virtuozitate și energie explozivă, care împletește sunetul și ritmul, în senzații ardente. Diversitatea stilurilor muzicale redate în partiturile moderne reprezintă o metaforă pentru societatea contemporană și uniformizată prin globalizare, care își găsește liniștea prin întoarcerea la rădăcinile fiecărei culturi. Clujul este un oraș european intercultural, deschis în fața diversității, iar acest spectacolul surprinde, la un nivel înalt artistic, această trăsătură.”

Matei Ioachimescu, flautistul renumit de origine română, are o activitate concertistică impresionantă, fiind recunoscut pentru interpretările repertoriului baroc, modern, dar și pentru recitalurile cross-over. Este absolvent al Universității de Muzică din Viena, laureat al mai multor distincții si burse (Thyll-Dürr sau Yehudi Menuhin Foundation) și colaborează cu unii dintre cei mai interesanți muzicieni din Europa, pe scene europene și japoneze precum Konzerthaus Wien, Ateneul Român, Conservatorio Santa Cecilia, Budapest Music Center sau Suntory Hall. În anul 2013, pentru   activitatea   sa   intensă   și  calitatea   înaltă   a proiectelor   susținute, i-a fost încredințat titlul de “Ambasador al Integrării”, de către actualul cancelar al Austriei, Sebastian Kurz.

Pentru a completa acest eveniment extraordinar, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei vă propune totodată și expoziția de instrumente muzicale din secolele XVIII – XIX, care aduce în primul plan Orga de Procesiune, un instrument remarcabil, construit de Johann Baumgarten la Sighișoara în anul 1752.

Evenimentul face parte din seria “Seratele Muzelului” organizat în fiecare lună de catre MNIT

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.