17 iunie Expozitia Egiptul și misterele lui

Duminica, 17 iunie 2018, ora 10.00, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, str. Constantin Daicoviciu, nr. 2

Expozitia Egiptul și misterele lui

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT) aduce în atenția publicului cele mai reprezentative artefacte egiptene aflate în patrimoniul muzeului. Exponatele alcătuiesc cea mai importantă colecție de acest tip din Transilvania. Datorită donației făcute de Orbán Balázs la sfârșitul secolului XIX și a expediției egiptene din Ardeal de la începutul sec. al XX-lea, colecția creată poate fi admirată de toți clujenii și nu numai.

Componentele unice ale acestei expoziții vor “teleporta” fiecare vizitator în lumea misterioasă a Egiptului. Unul dintre cele mai importante exponate este reprezentat de mumia unei femei, alături de sarcofagul acesteia, realizat din lemn de cedru pictat. Mumia umană aparține unei femei, în vârstă de aproximativ 22 de ani, și este datat în epoca ptolemaică (sec. III î.Chr.). Nu se cunoaşte numele femeii. Pe capacul sarcofagului, integral pictat, se găsesc doar versuri din Cartea Morţilor. Mumia a ajuns la muzeul clujean datorită baronului Orbán Balázs, finanţatorul misiunii arheologice ardelene din perioada 1907-1909, de la Sharuna – Gamhud, campanie în timpul căreia a fost descoperită.

Această descoperire ne fac martorii unor rezultate deosebite, care au ajuns la noi datorită  proceselor de conservare, bine-cunoscute în Egipt. Exponatele prezentate în acestă expoziție reliefează diferite aspecte ce țin de sacralitatea egipteană, fiind reprezentări ale zeităților locale și a elementelor legate de cultul morților, aflate sub atenta protecție ale lui Achom – statuetă din lemn, pictată, reprezentând un șoim funerar. Această pasăre este asociată cu Sokar, zeul morții din Memphis, văzut însă și ca protector al celor care lucrau la ridicarea edificiilor funerare, a meșterilor care confecționau obiectele ritualice (obiecte ce urmau a fi depuse în morminte), sau a celor care preparau şi foloseau substanțele necesare îmbălsămării şi mumificării.

Expoziția este amplasată într-un spațiu de expunere ce induce o atmosferă egipteană, fiind amenajat asemenea unui interior de piramidă, pentru a conferi vizitatorilor un sentiment de autenticitate.

Program de vizitare: 10.00-16.00

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.