17 mai-29 august Expoziţia Cornul abundenţei. Lumea nobiliară transilvănean

17 mai – 29 august 2019, ora 19.00, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, str. Constantin Daicoviciu, nr. 2

Expoziţia Cornul abundenţei. Lumea nobiliară transilvănean

Expoziţia Cornul abundenţei. Lumea nobiliară transilvăneană inaugurează ”Anul comorilor la MNIT” şi reuneşte cele mai spectaculoase piese de vestimentaţie şi podoabă din colecţia premodernă a muzeului. Titlul acestui eveniment nu a fost ales întâmplător, Cornul abundenţei a fost asociat mereu cu bogăţia şi cu belşugul şi a fost folosit de-a lungul timpului pentru decorarea obiectelor de lux.

Printre cele mai spectaculoase obiecte expuse se vor număra rochii de mătase cu broderii fine, realizate cu fir de aur şi de argint, care au revenit la strălucirea lor de altădată cu ajutorul specialiştilor noştri în restaurare, care au lucrat alături de partenerii de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei.

În sălile muzeului se vor putea admira brâie, broşe, pandantive, cercei, brăţări, paftale din aur sau argint, emailate sau decorate cu pietre preţioase, arme, piese de harnaşament şi alte obiecte militare de paradă, menite să reflecte fastul lumii nobiliare din Transilvania premodernă. O importantă contribuţie la întregirea atmosferei o au partenerii noştri de la Headline Studio & Academy,  a căror stilişti vor reface coafurile complicate pe care le purtau doamnele în perioada barocă şi rococo.

Am pornit de la explicarea conceptelor de ”lux” și ”imagine” pentru nobilimea care a trăit în Transilvania secolelor XVII-XIX, şi ne-am concentrat mai cu seamă asupra poveștilor din spatele obiectelor, în încercarea de a le contextualiza și de a le explica funcţia şi simbolistica.

Expoziţia ramane deschisa spre vizitare pana în data de 29 august 2019.

Program de vizitare: marți, joi, vineri, sâmbătă, duminică: 10.00-16.00, miercuri: 12.00-18.00, luni: închis 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.