17 mai ExpoMaraton

Joi, 17 mai 2018, ora 19:00, Galeria Casa Matei, str. Matei Corvin, nr. 6

ExpoMaraton – Silvia Mateescu si Ioan Iosif

Competiția de proiecte expoziționale individuale Expo Maraton 2018, ediția a VIII-a, Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca.

Votul se desfășoară între orele 19.00 – 20.00, la fața locului.

“Blow Me Away” – Silvia Mateescu

Proiectul reprezintă o introspecție în propria lume a artistei, o lume care își pune întrebări referitoare la “ce este artă și ce devine artă?”.
Titlul anunță vulnerabilitate și sentimentul de dispersie. Lucrări ca <Feed Me only with Dragon Fruits> sau <După fiecare om mă spăl cu peria de sârmă> sunt concepute ca scurte video-performance-uri, fragmente ale universului interior. Blow Me Away este despre frânturi / explozii de realitate, combinate cu un punch de glitter şi pamânt. Un cocktail roşu cu intenţii punk, ca şi cum ai scrie “God is never dead”cu ruj roşu pe oglinda unui bar sau a unui motel.
Silvia Mateescu a fost întotdeauna fascinată de nevoia omului de sacralitate și puritate, de latura ezoterică a lumii, poate că de aceea, prin tot ceea ce face, încearcă să redea starea unui misticism care este uneori melancolic, iar alteori vulgar.

“The Price of Happiness” – Ioan Iosif

În funcţie de caracter şi de dorinţe, fericirea înseamnă pentru fiecare dintre noi o stare generală de bine, amplificată mai mult sau mai puţin în funcţie de context. Modul de a percepe această stare diferă de la om la om. De-a lungul secolelor au apărut multe întrebări referitoare la acest subiect: „Ce este fericirea?”, „Ce ne face să ne simţim fericiţi?” sau…”Oare am descoperit cu adevărat fericirea?”, etc.

Proiectul meu propune prezentarea unui „caz” care, pentru a accede sau a cultiva un anumit tip de fericire pe plan spiritual, a recurs la diferite mijloace, tradiţionale sau chiar extreme cum ar fi iniţierea unor practici meditative însoţite în cele din urmă de consumul de substanţe stupefiante. Consider că acest tip de poveste trebuie pus în scenă sub o formă artistică, care să exprime clar riscurile la care ne supunem atunci când avem de-a face cu astfel de practici care, din cauza unor interpretări greşite, pot avea repercursiuni grave asupra propriei identităţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.