17 noiembrie Reţeaua

Marti, 17 noiembrie 2015, ora 13:30, Cinema Victoria, b-dul Eroilor, nr. 51

Reţeaua – regia: Claudiu Mitcu

În România, bolnavii de cancer nu pot beneficia de medicamente citostatice nici gratuit, aşa cum prevede legea, nici contra cost din farmaciile româneşti. Pentru a-şi rezolva o problemă, aceia care au acces şi fonduri sunt nevoiţi să apeleze la farmaciile din străinătate fiind siguri că banii cheltuiţi nu vor mai fi recuperaţi. Ceilalţi, mai puţin norocoşi, sunt condamnaţi la întârzierea sau neînceperea tratamentului sau urmarea unui tratament incomplet, cu şanse semnificativ mai mici de vindecare, în prima fază şi, bineînţeles, în cele din urmă, la moarte.

Mulţi dintre bolnavii care încearcă, într-un fel sau altul, să facă rost de medicamente, sunt ajutaţi de o adevărată REŢEA de oameni. Membrii reţelei cumpără medicamentele din străinătate şi le trimit în România cu ajutorul prietenilor, cunoştinţelor, turiştilor care cunosc situaţia respectivă. La ora actuală reţeaua numără peste 250 de oameni şi preţul medicamentelor tranzacţionate anual se ridică la aproximativ 60.000 euro.

Trebuie subliniat faptul că membrii reţelei nu obţin niciun fel de beneficiu material de pe urma participării lor la acest “trafic”. Firul narativ al documentarului e constituit de traseul medicamentelor din una dintre cele mai vechi farmacii din Viena (situată lângă clădirea Operei) până la bolnavul din România.

Cu: Claudiu Mitcu

Gen film: Documentar

Durata: 62 minute

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.